Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Ekologové se rozhodli, že založí Unii pro řeku Labe Ekologové se rozhodli, že založí Unii pro řeku L
 
      Labe bude mít svou unii, která bude usilovat o to, aby se řeka vrátila lidem a přírodě. O založení unie rozhodli účastníci dvoudenní konference Labe 2020- řeka pro lidi a přírodu, která proběhla minulý týden v Ústí nad Labem.

 
"Založili jsme přípravný výbor Unie pro řeku Labe," řekl Marian Páleník, ředitel ústecké společnosti Přátelé přírody, která konferenci pořádala. V unii podle něj budou zastoupeny nevládní organizace, ale také odborníci a zástupci státní správy. Spojovat je bude vize Labe, které by v roce 2020 mělo sloužit především lidem k rekreaci. Řeka a její břehy by měly opět být domovem mnoha živočišných a rostlinných druhů, které zde již kdysi byly. To znamená možná na některých úsecích Labe i obnovu přirozených meandrů, které by mohly sloužit k zadržování vody při povodních.

Lodní dopravu na Labi podle Páleníka ekologové zcela neodmítají. Naopak, osobní lodě by měly mít na řece zelenou. Návrat řeky lidem a přírodě ale vylučuje podle ekologů výstavbu dvou jezů na Labi v úseku Ústí nad Labem-státní hranice, které mají zajistit lepší podmínky pro nákladní lodní dopravu. Postoj ekologických příznivců Labe se tak liší od názorů představitelů Ústeckého kraje a většiny místních politických stran. Ti jsou přesvědčeni o tom, že výstavba nových jezů na Labi je nutná pro lepší podmínky lodní dopravy. Od té si zase slibují větší prosperitu kraje a snížení nezaměstnanosti. Proto často argumentují tím, že výstavba jezů je ve veřejném zájmu. Tyto argumenty však účastníci konference odmítli. Podle nich jsou ekologové také veřejnost a v jejich zájmu výstavba těchto jezů není.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>