Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Argentinský potápěč objevil poklad na portugalské galéře
 
      Kapitán Felicio da Fonseca musel řvát vzteky, když se portugalská fregata Nuestra Seňora de la Luz, najatá španělskou korunou, v roce 1752 potopila i s pokladem zlata a stříbra ve vodách Río de la Plata v Uruguayi.

 
Dnes se z pokladu raduje profesionální potápěč Rubén Collado, který si říká "pirát z Río de la Plata". Posledních deset let prohledává kalné vody nejširší řeky na světě, aby mohl vyzvednout slavný poklad, jehož část byla prodána již v roce 1993 do New Yorku.

Drahocenný náklad se zdá být nevyčerpatelný a deset let od zahájení průzkumů Collado a jeho tým stále vyzvedávají dublony, pruty a mince ze zlata a stříbra. Bylo šest hodin večer 6. července 1752 a obrovská bouře zabránila kapitánovi da Fonsecovi a jeho dvaceti námořníkům dostat se k fregatě zakotvené tři námořní míle od přístavu Montevideo. Na palubě lodi Nuestra Seňora de la Luz bylo 131 členů posádky a pasažérů, dobytek - krávy, ovce, drůbež - a neodhadnutelné množství nákladu. Část zboží ani nebyla nahlášena a pašovala se. Nuestra Seňora de la Luz narazila na skály, trup se rozlomil a velká část pokladu zmizela ve vodě. Loď přestala být ovladatelná, přestože námořníci házeli přes palubu kotvy, děla i pytle se zlatými mincemi, aby ji odlehčili. Silný vítr nakonec poslal fregatu vážící 217 tun ke dnu. Rozkládající se těla a trosky se začaly po několika dnech objevovat přibližně 40 kilometrů na východ od Montevidea. Loď oficiálně převážela "1,071.000 pesos v mincích, dublonech, prutech zlata a stříbra", vypráví ve své knize "Galéry, ztroskotání a poklady" spisovatel Andrés López Reilly. Da Fonseca pak musel uznat, že na lodi bylo ještě 12.500 pašovaných zlatých dublonů, každý vážil 27 gramů. Byly ukryty v zásobníku na střelný prach a měly být vyloženy v Lisabonu. Takové přistání přitom bylo zakázáno španělskou korunou. V tehdejší době se zemědělská usedlost prodávala za 200 pesos nebo 16 zlatých dublonů a dnešní hodnota pokladu se podle odhadů Lópeze Reillyho pohybuje okolo 125 milionů dolarů. Rubén Collado je přesvědčen, že pašovaný poklad byl mnohem důležitější, než tvrdil da Fonseca.

V letech 1750 až 1751 totiž Španělé dali v Chile razit přibližně 70.000 zlatých mincí, ale okolo 56.000 z nich se nikdy na starém kontinentě neobjevilo. Argentinský potápěč se domnívá, že chybějící částka byla dopravena po souši ze Santiaga na Ría de la Plata, kde kotvila Nuestra Seňora de la Luz po dobu tří let, aniž před svým potopením vykonala jakoukoli plavbu. Collado platí uruguayskému státu 50 procent z hodnoty svých objevů. Do této chvíle ze dna vyzvedl 70 prutů a 3.000 zlatých dublonů, z nichž velká část pochází právě z mincí ražených v Chile. Ještě dnes je objevuje podél břehu mezi kostrami dobytka, dělovými koulemi a dalšími věcmi. Podle něj bude hledání trvat ještě celý rok. Tento potápěč ale objevil i další vraky. Río de la Plata je opravdovým námořním hřbitovem více jak 2000 lodí, z nichž 600 je opravdu starých a přibližně desítka je naložená poklady. Ale to už je jiný příběh...

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>