Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Statisícová demonstrace v Madridu kvůli havárii tankeru
 
      Statisíce lidí dnes demonstrovaly v Madridu proti politice vlády premiéra Josého Maríi Aznara v souvislosti s havárií ropného tankeru Prestige u břehů Galicie, která způsobila nejhorší ekologickou katastrofu v historii země.

 
Demonstranti vyčítali vládě, že havárii zprvu podcenila a později špatně řešila, a požadovali odstoupení odpovědných osob, včetně ministrů. Mnozí z účastníků protestu pochodovali v pláštěnkách umazaných od ropy. Jejich počet odhadla policie na 100.000, podle organizátorů však přišlo do madridských ulic více než milion lidí. Demonstranti vyjádřili přesvědčení, že vláda se dopustila při zvládání katastrofy hrubých chyb, které přispěly ke znásobení škod a k dlouhodobým následkům na životní prostředí.

Tanker Prestige naložený 77.000 tunami ropy havaroval u severozápadního pobřeží Španělska 19. listopadu loňského roku. Na atlantickém pobřeží Galicie i Baskicka vyplavená ropa těžce poškodila 740 pláží. Vláda premiéra Aznara zpočátku rozsah katastrofy zlehčovala, později rozhodla, aby byl vážně poškozený tanker odvlečen na širé moře, což odborníci označují za zásadní chybu. Před týdnem

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>