Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Vorařský spolek Vltavan v sobotu v Purkarci oslavil 100 let
 
      Budíček a vztyčení vlajky zahájily sobotni ráno v Purkarci na Českobudějovicku oslavy 100 let vorařského spolku Vltavan, který navazuje na tradice vltavské voroplavby. Vory z Vyššího Brodu na Českokrumlovsku pluly po Vltavě do pražského Podskalí a plavectví bylo v jižních Čechách jedním z nejstarších mužských povolání.

 
"Původně se oslavy měly konat v srpnu, ale kvůli ničivým povodním byly odloženy. Purkarec byl postižen minimálně, ale velká voda zasáhla Štěchovice a Davli, což jsou partnerské vorařské obce Purkarce," řekl ČTK Tomáš Jirsa, starosta Hluboké nad Vltavou, pod níž Purkarec patří.
Program oslav zahrnoval například příjezd voru, průvod obcí, mši, taneční zábavu, diskotéku a ohňostroj. Vor složený z pěti pramenů, na který dřevo poskytlo město Hluboká nad Vltavou, byl během záplav přivázán ke kostelu. "Při povodních byl vor černou můrou pracovníků hněvkovické hráze, protože v případě utržení mohl způsobit hněvkovické přehradě značné problémy," uvedl Jirsa.

Voroplavba zaznamenala rozmach hlavně na začátku 20. století. V roce 1906 proplulo po celé Vltavě 5362 pramenů, což je zhruba 583.000 krychlových metrů dřeva. K ukončení voroplavby přispěl rozvoj železniční a silniční dopravy a stavba přehrad. Na řece Malši projely poslední vory v roce 1938, na Vltavě v září 1960.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>