Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Letní sezóna na Slapech je kvůli vyhlášce o skútrech klidnější
 
      Policisté z poříčního oddílu v Třebenicích, kteří dohlížejí na pořádek a bezpečnost u Slapské přehrady, hodnotí letošní sezónu zatím příznivě.

 
Práci jim totiž v mnohém usnadňuje vyhláška zakazující provoz vodních skútrů a motorových člunů, která platí od 15. června. "Je to tu v klidu. Pár člunů tu sice projede, ale jen v povoleném výtlačném režimu," řekl dnes ČTK velitel oddílu Miroslav Souček.

Hlavní náplní práce říční policie je dohlížet na to, aby osádky lodí a člunů i plavci dodržovali bezpečnostní předpisy. "Občas se sice někdo utrhne, ale jen večer, kdy už nejezdíme," hodnotí chování rekreantů Souček. Převážnou část jich podle něj tvoří Češi, kteří dávají kempům a tábořištím na březích přehrady přednost před drahými hotely. Třebenický oddíl, v němž pracuje i několik potápěčů, se pravidelně účastní pátracích akcí, při nichž se hledají kradené předměty nebo zbraně, které pachatelé zahodili do přehrady.

V průměru třikrát až čtyřikrát do roka oddíl vyprošťuje z vody také vozidla neopatrných řidičů. Vrak auta potápěči vytahovali na břeh naposledy před měsícem. "Bohužel jsme v něm našli i tělo jistého Jugoslávce se slovenským pasem, který údajně vlastnil továrnu někde v Itálii," rozpovídal se o svých bohatých zkušenostech Souček. "Auta pod vodou občas bývají, ale že by v nich chtěl někdo ukončit svůj život, to se stává jen zřídka," dodal. K povinnostem oddílu patří také pátrání po tělech utonulých. Letos se podle Součka v přehradě zatím utopili dva lidé. Ročně jich přitom v průměru utone až pět. Poříční policie funguje na Slapech od roku 1954, kdy byla přehrada dokončena.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>