Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Jachtařské týmy budou poprvé bojovat o zlato z MS na sladké vodě
 
      Poprvé v historii bude dějištěm světového šampionátu jachtařských týmů sladkovodní plocha. Po mořských zátokách v anglickém West Kirby, Miami a Dublinu se čtvrté mistrovství světa této divácky přitažlivé disciplíny odehraje 20. až 25. srpna na brněnské přehradě, kde vedle dvaceti zahraničních týmů pojedou také dvě česká družstva - domácí brněnské a pražské.

 
Souboj šestičlenných družstev je oproti klasickému okruhovému jachtinku v mnohém atypický. V závodě, v němž proti sobě stojí tři dvouposádkové lodě, nesejde na výsledném čase, ale na součtu umístění všech lodí v porovnání se soupeřem. V jednotlivých rozjížďkách tak především záleží na promyšlené taktice. Do arzenálu zbraní v týmovém závodě patří umění dostat soupeřovu loď do větrného stínu nebo odvést ji pryč ze závodní tratě. Jezdit se bude na speciálně upravených plachetnicích třídy 420.
Podmínkou každého týmu je účast alespoň jedné ženy v sestavě. V této souvislosti se nabízela účast české jachtinkové jedničky Lenky Šmídové, ta ovšem startovat odmítla. "S týmem jsem netrénovala, tudíž si nemyslím, že bych mu pomohla," vysvětlila Šmídová, čerstvě ověnčená bronzem ze světového šampionátu v Portugalsku ve třídě Evropa, což jí v aktuálním žebříčku Mezinárodní jachtařské federace vyneslo třetí příčku. Do Brna se podle svých slov přijede podívat jen jako divák. Druhou vážnou ránu utrpěl český tým těsně před koncem přípravy, neboť pilíř brněnské posádky Martin Janáček odešel za prací do Německa. Janáček byl jedním z mála jachtařů, kteří měli zkušenosti z předchozího šampionátu v Irsku, kde Češi obsadili jedenácté místo.
Letos jako domácí pomýšlí česká výprava na lepší umístění, chce se vejít do první poloviny startovního pole. "Hlavně nesmíme udělat ostudu," prohlásil opatrně Tomáš Musil, který si před dvěma týdny v Itálii na MS třídy Fireball dojel společně s Milanem Koláčkem pro bronz. Nyní jej ovšem čeká stejně jako ostatní kolegy v týmu, kteří se závodu družstev speciálně nevěnují, přechod na jinou loď. Šampionát, na němž budou zlato obhajovat Novozélanďané, má od pondělí do čtvrtka na programu kvalifikaci, v pátek semifinále a v sobotu vyvrcholí finálovými jízdami. Podle meteorologů se během šampionátu dají očekávat dva typy počasí: buď typické letní s mírným vánkem, anebo raně podzimní se silnějším větrem, který vyhovuje těžším posádkám.

ČTK - jakékoliv další šíření informací ze zdrojů ČTK je zakázáno.

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>