Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Družstvo CZECH OPTIMIST (YachtClub Štětí Optimist Squad & YC Czech Sailing Academy) vybojovalo na Me
 
      Perský záliv, let EK 49 - středa 10.10.2012

 






Po již dříve oznámeném vítězství družstva mladých jachtařů z programu CZECH OPTIMIST (YachtClub Štětí Optimist Squad & YC Czech Sailing Academy) na Mezinárodním mistrovství Kataru "Sail Qatar 2012" v závodu družstev (Team Race Optimist) se české děti utkaly s arabskou konkurencí také v závodu jednotlivců na lodích Optimist (Fleet Race Optimist). Závod byl vypsán na 4 dny a 10 rozjížděk se započtením skóre z 9 nejlepších. Podmínky mistrovství přály (stálý lehce shiftující vítr o rychlosti 8-18 uzlů).

Ke skvělé sportovní úrovni závodu přispělo nemalou měrou také jeho naprosto profesionální vedení ISAF akreditovanou závodní komisí v čele se Stanislavem Kassarovem a mezinárodní jury, která byla i tentokrát, jak zde bývá již tradičně zyvkem, velmi aktivní. Začátek závodu se nejvíce vyvedl nejstaršímu členu českého družstva, 14-leté Veronice Živné, která hned první den vyhrála všechny tři rozjížďky s velkým náskokem, hlavně díky bravurním startům a bezchybnému využívání změn větru. V dalších dnech to Veronika ale již neměla tak jednoduché a o místo na špici musela v každé rozjížďce tvrdě bojovat. S přibývajícími rozjížďkami se musela stále více potýkat s koordinovaným soustředěným tlakem domácích závodníků, který byl největší hlavně při startech a na první stoupačce. Česká závodnice z YachtClubu Štětí odolávala statečně a svoji pozici favorita, získanou po prvním dnu, již do konce regaty neopustila: druhý den zajela 2, 1, 2, třetí 3, 2 a poslední den znovu 3, 2. Teprve až po předposlední rozjížďce posledního dne bylo ale definitivně rozhodnuto. S celkovým skóre 15 bodů po škrtačce se Veronika Živná stala mezinárodní mistryní Kataru (současně získala i první místo v dívčí kategorii) následována dvěma katarskými závodníky, Salehem Ali Nasser Al Telfatem a Adamem Bettihthamouem, kteří s 19 body na shodu obsadili 2. a 3. místo. Svými výkony příjemně překvapili i další závodníci z českého týmu: 13-letý Martin Simon Louda skončil v poli 22 závodníků celkově 4. (3. chlapec), nad očekávání dobře jezdil teprve 11-letý štětský Ondřej Müller, který obsadil 5. místo a do první desítky se probojoval ještě 10-letý Mikuláš Vaszi, celkově 9.

Nejmladší člen družstva CZECH OPTIMIST, teprve 8-letá závodnice z YachtClubu Štětí Kateřina Živná, přes počáteční zaváhání v druhé polovině závodu postupně zlepšovala své výkony a nakonec jako mejmladší účastník mistrovství skončila 15. (3. v kategorii dívek). Shrnuto: Tým CZECH OPTIMIST v Kataru podával výborné výkony v průběhu celé regaty a byl po zásluze odměněn 3 zlatými a jednou bronzovou trofejí. Jeho výkony neunikly pozornosti arabských médií. České děti si zažily pocit zadostiučinění za tvrdou tréninkovou přípravu, kterou v posledních měsících pod vedením svého kouče a trenéra Borise Živného (YachtClub Štětí a YC Czech Sailing Academy) absolvovaly. Skvělé jachtařské podmínky tým využil ještě po regatě ke 3-dennímu intenzivnímu tréninku na lodích Optimist a nejstarší závodníci také na skifu 29er.

V únoru se družstvo CZECH OPTIMIST vypraví do Kataru na 2 týdny na pozvání znovu, opět především trénovat a také závodit na mezinárodní regatě "Sail the Gulf 2013".

-ZiB-

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>