Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Karibský závod jol.
 
      V neděli 14. června bylo na francouzském ostrově Martinik velké pozdvižení. Jel se zde totiž tradiční závod gonier plachetnic z místních loděnic a malých výroben lodí.

 
Závody se těší nejen velké oblibě místních obyvatel, ale i návštěvníků a hostů z celého světa a to navzdory tomu, že závody těchto domorodých plachetnic zde nejsou žádnou zvláštností, ale patří k místnímu koloritu. Kromě sportovní části jsou závody doprovázeny jednou obrovskou párty, kde si všichni užijí zábavy dosytosti.

Plachetnice -joly, jsou již odedávna ručně vyráběny z místních stromů - gomier. Tyto stromy rostou ve zdejších pralesích. Zajímavé může být, že každá posádka má své sponzory a navíc každý z členů posádky má své další osobní sponzory.

Start a cíl červnového závodu byl ve vesničce St.Luce a závodit tentokrát přijelo devatenáct jol. Závod spočíval v obeplutí sopečného ostrova ? Diamant ?, skály asi sto metrů se tyčící nad hladinou moře.

Vítr po celou dobu závodu neklesl pod pod 23 uzlů a právě proto většina posádek volila spíše menší oplachtění. Možná i proto tentokrát nedošlo k převrhnutí žádné z ručně vyráběné joly.


www.caribbeanholiday.cz

Text a foto : Zuzana Vitoňová

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>