Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
David Křížek na Atlantiku FT v cíli!
 
      27. srpna - Po vyčerpávajícím boji se silným větrem, oceánskými vlnami ale i s nervy drásajícím bezvětřím přijel dnes, t.j. v neděli ve 3 ráno David do cíle v Sables d´Olonne.

 
Přes technické potíže s nedostatkem elektřiny se Davidovi v závěrečné fázi etapy podařilo dojet na fantastickém 15. místě.

Bezvětří definitivně skončilo v noci ze středy na čtvrtek, kdy se zvedl vítr nejprve ze severozápadu aby se pak změnil na jihozápad o síle 22 uzlů a posléze zeslábl na 17 uzlů. Tento vítr přinesl do závodního pole novou energii a protože už se všichni po více než týdnu stráveném na moři viděli doma, tak ačkoli ještě zbývala třetina cesty, tak všichni věřili, že je to konec. A očekávání se proměnilo v realitu. Před třetí hodinou odpolední v pátek dorazilo do cíle v Sables celkem pět prvních lodí.

1-David Sineau (Bretagne Lapins) za 8 dní 19 hodin 58 minut 14 sekund, s vprůměrnou rychlostí šest uzlů
2-Adrien Hardy (Brossard) za 8 dní 20h 35? 18??, se ztrátou 37? 04?? na vítěze
3-Andraz Mihelin (Adria Mobil Too) za 8 dní 22h 15? 54??, se ztrátou 2h 17? 40?? na vítěze
4-Isabelle Joschke (Degrémont) za 8 dní 22h 32? 20??, se ztrátou 2h 34? 06?? na vítěze
5-François Salabert (Aréas Assurances) za 8 dní 23h 23? 09??, se ztrátou 3h 24? 55? na vítěze
Na celkovém sedmém místě a první mezi sériovými loděmi dojel Gerard Marin (Escar l?escala-CN Llanca) v čase 17dní 06h 08? 40??.

Všichni závodníci v cíli se shodují, že se jednalo o mimořádně těžkou etapu, náročnou zejména na správný odhad vývoje meteorologické situace a z toho vyplývající určení taktiky. Vyčerpávající bylo pro všechny zejména období bezvětří, kdy se lodě uprostřed Atlantiku posunovaly vpřed hlemýždí rychlostí 0,5 uzle. O to více je třeba si cenit výkonu všech, kterým se podařilo do cíle dojet.

David dokázal v závěru etapy mobilizovat síly a dovést svou loď Atlantik FT do cíle ve velmi dobrém umístění. Úspěšné dokončení tohoto závodu pro Davida navíc znamená absolvovanou kvalifikaci na Minitransat a zasluhuje si tak za zvládnutí vysoce náročného závodu naše uznání. Davide, gratulujeme!

redakce Ré

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>