Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Martin Trčka jede v posádce na lodi Ragamuffin v závodu ze Sydney do Hobartu
 
      26.prosince SYDNEY (Austrálie) - Závod ze Sydney do Hobartu, dlouhý 630 námořních mil,

 
patří z hlediska Ocean racingu k nejdůležitějším podnikům světa a může Trčkovi pomoci do budoucna.

"Závodit, ne výletničit, se vždy počítá k dobru při shánění angažmá," řekl Trčka loni ČTK, kdy se snažil prosadit, ale nakonec se do žádné posádky nevešel. Legendární Fischerová zamíří do Tasmánie již po sedmatřicáté za sebou a pojedenácté na lodi zvané Ragamuffin. V minulých letech byla druhá a třetí a vyhrála regatu do Gold Coastu. Oproti předchozím ročníkům došlo k zásadní změně pravidel v podobě zrušení horního rychlostního limitu. Dříve se nesmělo jezdit příliš rychle z bezpečnostních důvodů, ale nové technologie výroby materiálů to umožní. Možná díky tomu dojde k překonání sedm let starého rekordu. Dánská loď Nokia do Hobartu dorazila za den, devatenáct hodin a osmačtyřicet minut.

"Pokud budeme mít vítr jako tenkrát oni po celý závod, tak rekord smeteme," řekl Mark Richards, člen Wild Oats. Vedle posádky lodi Alfa Romeo a Wild Oats patří k favoritům i předloňský vítěz Skandia. "Jsme podstatně rychlejší než dříve, což bude mít výrazný vliv na náš výsledek," řekl Grant Wharington. Celkem se má v jednašedesátém ročníku regaty na startu objevit 86 jachet. V roce 1998 šest účastníků v bouři zahynulo. Letos je předpověď příznivá, lehký vítr a žádná hrozba nečasu.

Zhruba 400 tisíc diváků sledovalo včerejší start slavného jachtařského závodu ze Sydney do Hobartu. Úvod vyšel nejlépe jedné z favorizovaných posádek na lodi Wild Oats, která získala desetiminutový náskok. Pak se na ni dotáhly další maxijachty Alfa Romeo a Skandia, které by podle očekávání měly rovněž útočit na traťový rekord. Lodi Ragamuffin s Martinem Trčkou patřilo pár hodin po startu mezi 85 účastníky průběžné devatenácté místo. Úvod závodu provázelo slunečné počasí s ideálním větrem, což ještě zvýšilo šance favoritů na překonání traťového rekordu. Před sedmi lety urazila dánská loď Nokia trasu dlouhou 1163 kilometrů za den, 19 hodin a 48 minut. Oproti předchozím ročníkům byl letos navíc zrušen rychlostní limit, který platil z bezpečnostních důvodů, ale díky novým technologiím mohou jet posádky naplno.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>