Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Handicapovou trofej v závodě Sydney - Hobart vyhrála jachta Aera
 
      3.ledna - Britská jachta Aera byla na slavném závodě ze Sydney do Hobartu vyhlášena vítěznou lodí v prestižní kategorii IRC handicap.

 
Patnáctičlenná posádka vedená Jezem Fanstonem sice dorazila do cíle zhruba deset hodin po nejrychlejší Nicorette, po handicapových přepočtech však získala nejcennější trofej. Každá loď má své číslo, které se vypočte z konstrukčních prvků, jako je délka, váha, plocha plachet a podobně. Tímto údajem poté pořadatelé vynásobí dosažený čas. Po tomto přepočtu odsunula Aera takřka dvakrát větší Nicorette na druhé místo o čtyři a půl hodiny. "Tohle je pro jachtaře opravdový Everest," rozplýval se majitel sedmnáctimetrové Aery Nick Lykiardopulo, jehož loď zajistila britským barvám historicky třetí vítězství v handicapové soutěži. Hned v prvním ročníku v roce 1945 se radoval kapitán John Illingworth a o 24 let později ho napodobil Edward Heath, jenž se později stal britským premiérem.

V závodě na 630 námořních mil (zhruba 1163 km), který odstartoval v neděli, ještě 31. dopoledne pokračovalo jednadvacet menších lodí. Žádná z nich však nemá šanci ani po přepočtu porazit Aeru. Takřka polovina ze 116 startujících lodí letošní Sydney - Hobart nedokončila. Na vině byla především silná bouře východně u Tasmánie, která trvala více než 36 hodin. Mezi loděmi, které musely kvůli poškození vzdát, byly i favorizované Konica Minolta a Skandia.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>