Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Lenka Šmídová ? láká mne 470..
 
      14.září ? Minulý týden v úterý proběhla v budově CERE tisková konference s Lenkou Šmídovou, stříbrnou medailistkou z olympiády v Aténách. Měli jsme možnost prohlédnout si medaili a poté Lenku požádat o krátký rozhovor.

 
Redakce Ré
Jak jste se Lenko připravovala na olympiádu?

Lenka Šmídová
Po celou dobu tzv.olympijské kampaně jsem se celé čtyři roky intenzivně připravovala na tento závod, pro nás je to závod nad závod a vše se tomu podřizuje - výběr plachet, stěžňů i fyzická kondice, to vše se cílí na olympiádu. Trvalo to celé čtyři roky, samozřejmě jsem netrávila každý den na vodě, první dvě zimy jsem se připravovala na Novém Zélandu, kromě toho, že zde žije můj přítel, který tou dobou pracoval v týmu Amerického poháru a se kterým jsem chtěla trávit společný čas, jsem na Novém Zélandu začala pracovat na vývoji nových plachet a trénovat s Novozélanďankami a Australankami, poté jsem přes evropská léta objížděla závody, poslední zimu jsem strávila na Floridě.

Redakce Ré
Měla jste možnost před závodem v Aténách trénovat?

Lenka Šmídová
Poprvé jsem byla v Aténách na závodech v roce 1997, kdy jsme měli ME, poté 1998, takže jsme trochu představu o tom, jaké to tam je a kolik času musím strávit na vodě, abych se cítila připravená, rozhodla jsem se, že tam budu co nejvíce, zvláště mořské podmínky - například brízy se pravidelně opakují a dá se to naučit a navyknout si, kam se vítr stáčí a jakou má sílu. Letos jsem trénovala v Aténách již v únoru ? byla jsem zde asi deset dní na závodě Eurolymp, když jsem přijela na trénink v březnu, byla hrozná zima, dokonce sněžilo, tak jsem trochu litovala času, hlavní trénink probíhal v červnu a dva týdny v červenci, kdy jsem testovala plachty a snažila se dobře pochopit větrné podmínky.

Redakcé Ré
Liší se atmosféra mezi SP a olympiádou?

Lenka Šmídová
Určitě, olympiáda je prostě nadzávod, při kterém jsou všichni nervózní a nějakým způsobem jiní, než během celého roku. Kolikrát i moje kamarádky, se kterými jsem trénovala celé čtyři roky, najednou se z nich stávají soupeřky?Je to opravdu naprosto jiný závod i když závod samotný je stejný jachtink, který děláme například i tady na Vltavě..objíždí se bójky, startuje se na pomyslné čáře mezi bójkou a prámem.. takže je to ten samý jachtink?,člověk se snaží jezdit co nejrychleji, vychytat co nejvíce poryvů, ale tlak kolem a celá ta mašinérie okolo závodu z něj dělá olympiádu.

Redakce Ré
Zdáli se Vám rozhodčí tvrdší na olympiádě než na ostatních závodech?

Lenka Šmídová
Rozhodčí se mi rozhodně nezdáli tvrdší, nedostala jsem od nich jedinou penaltu za např. nedovolený pohon /letos ani na jednom závodě/, myslím si, že to byli ti samí rozhodčí, kteří objíždí závody SP, proto musí mít nějakou úroveň a stejné postupy.

Redakce Ré
Jaká pozitiva a negativa jste vnímala na olympiádě ?


Lenka Šmídová
Mně se v Aténách hrozně líbilo, musím pochválit český olympijský tým, který mne náramně podpořil. Od začátku jsem nechtěla bydlet v Olympijské vesnici, chtěla jsem zázemí v privátu, dále jsme potřebovali kontejner s klimatizací na uložení materiálu, v tomto nám vyšli ohromně vstříc, ČOV mi pak pomohl najít a zaplatit ubytování v soukromí, zajistili i kontejner, prostě přístup českého olympijského týmu byl opravdu skvělý. Kdykoliv jsem měla nějaký zdravotní problém ? například bolesti zad, okamžitě se mě ujala fyzioterapeutka Marcela Prskavcová a pomohla mi s problémem, v tomto to bylo opravdu skvělé, na něco takového nejsem zvyklá, my jachtaři se musíme o sebe celý rok starat a nemáme za sebou žádný tým, který by nám pomáhal, takže toto byl opravdu nadstandard.
Další plus ? marína, postavená pořadateli, byla také skvělá, veliká, měli jsme zde pro sebe spoustu místa, vše zde fungovalo i to bylo moc fajn. Na pořadatele si také nemohu stěžovat, byli velmi fér na rozdíl od loňského roku, kdy byla pouze jedna rozjížďka, vítr se otočil o 180 stupňů a oni nás nechali prostě dojet ..já jsem to tenkrát nazvala ? dostihy a sázky?, jezdili jsme jako koně v řadě za sebou, nemělo to stoupačku ..takže po tomto jsem se trochu obávala, že dojde k něčemu podobnému, ale závod se letos opravdu povedl i to, že rozjížďky byly regulérní, byly stoupačky proti větru, až na jedno škobrtnutí, kdy ve větru asi 4-5m/s vytáhli žlutou vlajku, tzn. povolený pumping, vítr okamžitě po vytažení vlajky lehnul a tím z toho vznikl tak trochu závod ve veslování. Kromě této chybky to myslím pořadatelé udělali bezchybně.
Negativa ? kromě toho, že tam bylo strašné horko, ale za to samozřejmě nikdo nemohl, já v Aténách žádná negativa nevidím.

Redakce Ré
Kdybyste uvažovala o změně lodní třídy, jaká by to byla ?

Lenka Šmídová
Musíme počkat na rozhodnutí, které má ohledně určení olympijských tříd padnou v listopadu, příliš do toho nevidím, ale jak tvrdí Karel Bauer, k velkým změnám nejspíš nedojde. Láká mne 470, ale šla bych do toho pouze za podmínky, že bych měla nastřádané peníze alespoň na dva roky dopředu, abych měla na zaplacení jedné či dvou plachetnic a peníze na zabezpečení mne a kosatnice, peníze na trenéry, regaty a trénink. Pokud peníze neseženu, budu muset zůstat na Evropě. Myslím, že na Evropu jsou asi tak poloviční náklady než na 470, díky tomu, že jsou v posádce dva lidé plus trenéři, kteří mne to musí naučit.

Redakce Ré
Jaké je Vaše nejoblíbenější jídlo?

Lenka Šmídová
V posledních letech jsem si zamilovala japonskou kuchyni, syrové rybičky, suši..: ))

Lenka Šmídová
Narozena 1975 F (29 let)
Klub YC Neratovice

Závody v sezóně 2004

043415 20/1 ROLEX Miami OCR 2004 Miami
043201 15/2 Europlymp Atény Athény
043202 13/3 Expert Olympic Garda 2004 Riva del Garda
043203 5/4 Trofeo SAR Princesa Sofia Mallorca
043204 23/4 Semaine Olympique Francaise 2004 Hyeres, France
043209 26/4 Barcelona Olympic Sailing Week Barcelona
042108 7/5 Pálavská regata Home credit Nové Mlýny
043205 26/5 SPA Regatta Spa, Holandsko
043208 3/7 Europe Class Open Week Cagliari
043108 10/7 MS Evropa Cagliari
043100 13/8 Athens 2004 Olympics Atény


Lodní třída Evropa - EVR

Vlajka vlajka "E"
Posádka 1 osoba
Od věku min. věk 12 let
Do věku neomezen
Kód 13
Design Alois Roland
Rok vyplutí 1960
Délka 3,35 m
Šířka 1,38 m
Plocha plachet 7 m2
Hmotnost celková 45 kg
Optimální váha 65-75 kg
Poznámka Olympijská třída pouze v kategorii ŽENY

WWW mezinárodní asociace třídy
http://www.europeclass.cz

redakce Ré, foto a technická data ČSJ

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>