Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Atény 2004 - Lenka Šmídová je před závěrečnou rozjížďkou na druhém místě
 
      20. Srpna, 19,02 hod ? Lenka Šmídová je po předposlední rozjížďce blízko zisku historické medaile. Česká reprezentantka v dnešních dvou jízdách své třídy Evropa obsadila třetí a sedmé místo a v průběžném pořadí se posunula již na stříbrnou příčku.

 
Olympijský závod vyvrcholí závěrečným jedenáctým dílem po dni pauzy v neděli. Do poslední jízdy se bude Šmídová snažit dobře odstartovat, aby nedala šanci třetí Dánce Signe Livbjergové a čtvrté Australance Sarah Blanckové. "Pokusím se dostat před ně a nedat jim nejmenší šanci, ale to může být utopie. Budu bojovat o každý metr," řekla Šmídová. Ještě existuje možnost, že se jedenáctá jízda zruší, jelikož podle předpovědi meteorologů nemá v neděli foukat. V tom případě by Šmídová získala stříbrnou medaili. Jako již tradičně první rozjížďka dne Šmídové vyšla. Obsadila v ní třetí místo a nechala za sebou obě své největší soupeřky. "Jsem spokojená, ale hodně jsem riskovala na startu," řekla Šmídová. V druhé jízdě sice devětadvacetiletou Češku Livbjergová předstihla a skončila čtvrtá, Šmídová však přesto druhou příčku uhájila. Česká jachtařka má před závěrečnou jízdou na Dánku náskok čtyř bodů, čtvrtá Blancková je již o sedm bodů zpět.

Šmídová se stále snaží zvrátit diskvalifikaci ze šesté jízdy, kterou se dnes rozhodčí odmítli znovu zabývat. Trenéři shánějí videozáznam situace, kterou možná natočili Novozélanďané. "Ale naděje je mizivá. Soustředím se na závod," řekla jachtařka. Sama by mohla na moři schválně vyvolávat konflikt a soupeřky protestem 'potopit', ale to nechce. "Takový spor bych vyhrála, ale taková nejsem. Nebudu si nic vymýšlet. Za to mi ta medaile nestojí, abych se nemohla podívat do zrcadla," řekla Šmídová. Suverénní postavení potvrdila dnes Norka Siren Sundbyová, která obě části vyhrála a v čele průběžného pořadí má před Šmídovou dvacetibodový náskok. "Na zlato už nemám," řekla Šmídová a vyvolala svou odpovědí usměv na tvářích norských novinářů.

Výsledky - po deseti rozjížďkách: 1. Sundbyová (Nor.) 35,0, 2. Šmídová (ČR) 55,0, 3. Livbjergová (Dán.) 59,0.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>