Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Klání o Americký pohár se z mořských vln přesouvá do soudní síně
 
      Závod o jachtařský Americký pohár, nejstarší sportovní trofej na světě, není zdaleka jen záležitostí posádek jednotlivých lodí. Ve hře je moc peněz na to, aby rozhodovalo jen štěstí v podobě příznivého větru.

 
Zvlášť letošní ročník provází spousta intrik a týmy si navzájem vyhrožují žalobami. Newyorský jachtařský klub už dokonce hodlá přejít k akci a najal si k tomu účelu renomovaného právníka Richarda Scruggse, jehož úspěch v případu, v němž žaloval americké tabákové firmy, posloužil jako předloha pro film "Muž, který věděl příliš mnoho".

Před soud má pohnat tým OneWorld Challenge ze Seattlu, který Newyorčané podezírají ze špionáže. Na vývoj lodí, kotvících v těchto dnech v aucklandském přístavu, jsou vynakládány obrovské sumy. Závod může rozhodnout i sebemenší detail v designu, a proto si týmy své jachty žárlivě střeží. Často se pak stane, že po startu jeden druhého obviňují z krádeže nápadu. Stížnosti projednává arbitrážní panel a poté ještě vyšší instance, kterou je mezinárodní jury. Loď týmu OneWorld minulý týden porazila newyorskou Stars and Stripes ve čtvrtfinále a stížnost je tedy pro Newyorčany poslední šancí, jak se ještě udržet v soutěži.

V rukou mají trumfové eso, kterým je stejně jako ve zmiňovaném filmu výpověď bývalého člena týmu OneWorld. Někdejší operační manažer Sean Reeves tvrdí, že si jeho bývalí spolupracovníci ze Seattlu opatřili důvěrné informace o designu konkurenčních jachet a využili je při stavbě své lodi. Obvinění Newyorčanů nepřímo potvrdil i italský tým Prada, který zburcoval novozélandskou policii kvůli ztrátě přenosného počítače. Mluvčí Prady Alessandre Ghezziová dostala instrukce, aby celou věc nekomentovala, ale podle agentury AP zřejmě laptop obsahoval důvěrné informace a Italové z jeho krádeže podezírají tým OneWorld.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>