Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Testy lodí
SPORTINA 760 - redakční test
 
      Komfortní, rychlá, bezpečná a moderní, to jsou slova, jimiž ji lze stručně charakterizovat. Loď jejímiž duchovními otci jsou známý polský konstruktér Andrzej Skrzat a úspěšný profesionální jachtař Karol Jablonski je kombinací ceny, kvality, výbavy a originality.

 
Paluba Sportiny je čistě zpracovaná a je doplněna protismykovými segmenty v kritických místech. Kokpit nabízí dostatek místa pro čtyři až šest členů posádky. Velmi zajímavě je řešen bohatě dimenzovaný vstup do kajuty. Na Sportině mu konstruktéři určili místo na levoboku a uzavírán je posunovacími dveřmi z průsvitného plexiskla. Proti zatékání dovnitř je při ostřiku od vln chráněn nízkým kšiltem umístěným na nástavbě.

Ovládání Sportiny je řešeno tak, aby žádný z členů posádky nemusel opouštět kokpit. Ten je v zadní části uspořádán asymetricky, aby byl stále průchodný k zadním sklopným schůdkům. V kokpitu najdeme i ovládací panel zabudovaného motoru.

Interiér svým řešením nabízí dostatek místa pro rodinnou rekreaci. Myšleno bylo na vše. Kajuta nabízí dvě dvoulůžkové kóje s možností přestavění salónu. Tam nás zaujme u lodě této velikosti především stojná výška 1,85 m a prostor, který je obvyklý až u věších nebo dražších lodí. Po sestoupení po schůdcích se otevře pohled do salónu s oválným sezením, vpravo pak jsou rozměrné dveře na velkou toaletu, kde kromě chemického WC najdete ještě umyvadélko s tekoucí vodou a volitelně i sprchu. Nechybí ani odkládací plochy a skřínka. V tomto prostoru lze také na vyhrazeném místě odložit mokré oblečení. Odtud je i přístupný zabudovaný motor.

Na pravoboku se nalézá rovněž kuchyň s dvouvařičem a dřezem s tekoucí vodou. Ostatní vnitřní prostor vyplňují rozkládací stůl a příjemné sedačky. Pod kokpitem se nalézá pohodlné dvoulůžko. O světlo v kajutě se stará šest oken v lodních bocích, dvě velká okna v nástavbě a dvě stropní lukny. Celý interiér je částečně obložen světlým dřevem.

Sportina 760 je rozhodně zajímavou lodí, kterou můžeme vídat na našich vodách od loňské sezóny, kdy si odbyla uvedení na náš trh. Její jízdní vlastnosti a snadná přepravitelnost na vleku za automobilem do místa dovolené nebo na zimoviště ji předurčují k využití ke každoroční rodinné aktivní rekreaci.



Délka max.7,60m
Šířka max.2,50m
Ponor min/max.0,40/1,40m
Hmotnost2.359kg
Hl. plachta14,0m2
Kosatka10,0m2
Spinnaker13,0m2

Petr Zajíček

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>