Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Byl nalezen torpédoborec, na kterém málem zahynul John F. Kennedy
 
      Tým vedený známým mořským archeologem Robertem Ballardem objevil na dně Tichého oceánu u Šalamounových ostrovů vrak torpédoborce, jehož potopení za druhé světové války přežil John F. Kennedy, tehdy neznámý námořní důstojník.

 
Torpédoborec PT-109 byl napaden japonskou válečnou lodí Amagiri v noci 2. srpna 1943 a téměř se rozlomil na dvě poloviny. Část posádky, mezi nimi i budoucí americký prezident, se zachránila na plovoucích troskách a později doplavala k nejbližšímu ostrovu, odkud je vyprostily záchranné čluny. Za statečnost obdržel Kennedy vyznamenání námořní pěchoty a vysloužil si slávu, která mu pomohla v politické kariéře senátora a k volbě prezidentem na počátku šedesátých let.

Kennedy zemřel v důsledku atentátu, který byl na něho spáchán v roce 1963 v texaském Dallasu. Ballardův průzkumnický tým, který se proslavil nálezem vraku Titaniku, vyfotografoval zbytky torpédoborce ležící v hloubce 400 metrů. Polohu však nesdělil a na vysvětlenou dodal, že se zabývá lokalizací ztroskotaných plavidel a nikoli jejich vyprošťováním z hlubin

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>