Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Ruský prokurátor obvinil posádku Kursku z lajdáctví
 
      Ruský prokurátor Vladimir Ustinov dnes obvinil velení Severní flotily i posádku jaderné ponorky Kursk, která zahynula v srpnu 2000 za dosud nejasných okolností, z "lajdáctví". Uvedl, že při vyšetřování bylo zjištěno množství přestupků, kterých se námořníci dopustili při přípravě vojenských manévrů. Ustinov, který řídí vyšetřování příčin zániku Kursku, v Murmansku řekl, že nelze mluvit o tom, že by havárii ponorky zavinilo přímo velení flotily.

 
Vyšetřovatelé však podle něj zjistili, že ponorka několik let vyplouvala do moře, aniž dodržovala stanovené normy. V plavidle byla například vypnuta havarijní signalizace a odpojen systém havarijního vysunutí antény. "Bylo to tradiční domácí lajdáctví," řekl prokurátor. Vrchní velitel vojenského námořnictva Vladimir Kurojedov dnes nevyloučil, že příčinou havárie Kursku byl výbuch torpéda, které bylo součástí výzbroje jaderné ponorky. Nyní se už tento typ torpéda v zahraničí nepoužívá a také ruské jaderné ponorky je vyřadily ze své výzbroje.

Podle Kurojedova se stále zvažují tři možné příčiny zániku Kursku - výbuch torpéda, srážka s jiným plavidlem nebo s minou. Ustinov ovšem popřel, že by v době incidentu byla v blízkosti ponorky nějaká jiná plavidla. Podle prokurátora ani černé skříňky, ani palubní deníky, ani tři dopisy námořníků, které byly nalezeny, neposkytly odpověď ohledně příčin tragédie. Příčinu bude možné zjistit, až budou zvednuty fragmenty prvního úseku, který byl oddělen od zbytku ponorky a je dosud na dně Barentsova moře. Ustinov dnes připustil, že mezi ostatky těl námořníků, které dosud nebyly identifikovány, mohou být torza kapitána Gennadije Ljačina a náčelníka štábu sedmé divize Vladimira Bagrjanceva. V době výbuchu byli pravděpodobně v druhém úseku ponorky, který spolu s přední částí byl nejvíce zasažen výbuchem.
Dosud bylo identifikováno 92 z 94 těl, která byla nalezena v havarovaném Kursku. V troskách lodi zahynulo všech 118 námořníků. Deník Komsomolskaja pravda minulý týden napsal, že námořníci již před vyplutím tušili problémy s torpédem, které je údajně největší na světě a kterému říkali "tlusťoch". Poručík Sergej Tylik před svou poslední cestou řekl matce: "Hlavní pro nás je odstřelit to torpédo." Podle neoficiálních zpráv se kapitán Ljačin těsně před havárií spojil s velením flotily a informoval je o tom, že v ponorce je poškozené torpédo. Ustinov dnes řekl, že vyšetřovatelé ukončili svou práci v doku Rosljakovo, kam bylo v polovině října loňského roku přepraveno torzo ponorky, vyzvednuté z mořského dna. V nejbližší době začne příprava na likvidaci vraku. Z funkce vicepremiéra byl dnes výnosem ruského prezidenta Vladimira Putina propuštěn Ilja Klebanov, který řídil státní komisi pověřenou dohledem nad vyšetřováním příčin zániku Kursku. Klebanov je ministrem průmyslu, vědy a technologií. Jeho úkolem bude koordinovat činnost vojenského průmyslu a spolupráce s ministerstvem obrany při plnění státních objednávek.

ČTK - jakékoliv další šíření informací ze zdrojů ČTK je zakázáno.

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>