Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Rychlý konec plavby 16ti leté jachtařky
 
      Canberra 9. září (ČTK) - Nečekané problémy potkaly šestnáctiletou australskou jachtařku Jessiku Watsonovou, která se chce pokusit jako nejmladší žena světa o sólovou plavbu kolem zeměkoule.

 
Při cestě do Sydney, kde měla její pouť oficiálně začít, se její malá jachta v noci na dnešek srazila s mohutnou nákladní lodí a před startem bude potřebovat opravu.

Nehoda se odehrála při cestě Watsonové ze severoaustralského státu Queensland do Sydney. Dívka, která trávila vůbec první noc na moři, přečkala srážku bez újmy a dostala se v pořádku na souš. Její desetimetrová jachta má ale poničený stěžeň a kýl.

Watsonová nehodu bere jako dobrou zkušenost. "Celý ten incident mi jen dodal sebedůvěru: Vida, i tohle dokážu zvládnout!" řekla jachtařka novinářům. "Taková věc se může stát každému. Měla jsem smůlu, ale mohu si z toho také vzít ponaučení," dodala Australanka, která při své plavbě hodlá překonat 23.000 námořních mil.

Úřady již zahájily vyšetřování příčin nehody a zjišťují, proč nákladní loď nezastavila. Podle prvních zpráv se zdá, že maličkou jachtu Watsonové mohutné plavidlo vůbec nezaregistrovalo.

Honba mladých jachtařů za rekordy je v poslední době v centru pozornosti médií poté, co nizozemský soud minulý měsíc nedovolil vydat se na sólovou plavbu kolem světa třináctileté dívce a umístil ji dočasně pod dozor státu.

Nejmladším člověkem, který nonstop plavbu kolem světa na plachetnici sám zvládl, je sedmnáctiletý Brit Mike Perham, jenž se ze své mise vrátil po devíti měsících na moři koncem srpna.

Také Jessičin smělý pokus vyvolal vlnu kritiky, především ze strany sdružení pro ochranu dětí, ačkoli dívku - podobně jako mladičkou Holanďanku - v jejím záměru podporují rodiče.

Projektu se naopak zastává známý australský dobrodruh Don McIntyre. "Pro společnost je dobré, když má takovéto příklady odvahy a dobrodružství. Ostatním to může pomoci zvýšit vlastní nároky a ambice. Proto podporuji avanturismus," vysvětlil McIntyre.

Jedním ze sponzorů dívčiny plavby je i milionář Dick Smith. "Ve srovnání s počty teenagerů, kteří zemřou při dopravních nehodách a po požití drog, není jedna dobrodružná cesta kolem světa zas tak riskantní," uvedl před časem bohatý podnikatel.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>