Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Čeští námořníci chtěli přes Atlantik, ale zlomil se jim stěžeň
 
      Smůla se může lepit na paty nejen lidem, ale i plachetnici uprostřed slaných vln. Pětice českých mořeplavců, která se loni na podzim vydala na cestu do delty venezuelské řeky Orinoko, doplula pouze ke břehům Španělska.

 
Zlomil se jim totiž stěžeň a trvalo dlouhé týdny, než se jim podařilo ho opravit. A v červnu už je na plavbu přes oceán pozdě.

"V oblasti Karibiku teď řádí hurikány," řekl kapitán plachetnice jménem Dandy Tomáš Brabenec. Posádka plavidla se ale nevzdává svého cíle a přes Atlantik se chce pustit na podzim. Devětadvacetiletý kapitán využil nechtěné přestávky v plavbě k tomu, aby si stopem zajel do Čech vyřídit "nějaké papírování". Dandy zatím kotví u Valencie a námořníci, tři muži a žena, chodí místo plachtění na výlety. První křest mořskou vodou čekal plachetnici s posádkou už když v polovině ledna vyplula z ústí Rhony směrem k Barceloně. "Byla zima a potom večer přišla bouře, a to pořádná. Tam vanou takové severozápadní větry, říká se jim mistrály. Samozřejmě nás to chytlo a tři dny jsme se 'plácali' ke španělskému pobřeží," vyprávěl kapitán. Všem členům posádky prý bylo špatně a navíc v takovém povětří ani nebylo možné rozvinout plachty, aby se Dandy nepřevrátila. Proto se kapitán rozhodl zakotvit u Barcelony a nějaký čas pobýt na suché zemi u přátel.

"Prvního února jsme vyrazili dál na moře, na Kanárské ostrovy," popsal další průběh plavby. Tam chtěli námořníci pobýt dva až tři měsíce a užívat si tepla před dobrodružnou cestou přes oceán. Ale jak se říká, nikdo není prorokem ve svém domě. Ani na své lodi. "Když jsme byli zhruba 30 mil od pobřeží, asi v osm hodin večer, tak se stala docela šílená věc - zlomil se nám stěžeň," pokračoval ve vyprávění kapitán. Dandy do té chvíle svištěla po vlnách se všemi plachtami roztaženými. K večeru vítr zesílil, tak se kapitán rozhodl neriskovat a plachty svinout. "Zrovna jsem zapisoval do deníku polohu a najednou slyšíme shora takovou ránu, ani to nebyla rána, spíše zvuk, jako když se něco hroutí, bortí. Mně bylo hned jasné, co to je," popsal okamžiky, které zhatily plán cesty. Hliníkový stěžeň se zlomil asi ve čtvrtině své výšky a špičkou se zapíchl do vody. Tři hodiny trvalo, než se ho posádce podařilo vytáhnout. "Zpátky do přístavu jsme dojeli na motor. Na moři jsme nebyli ani dvacet hodin," dodal kapitán. Naštěstí natrefili na ochotné lidi, kteří pomohli a poradili, co se zlomeným stěžněm. Protože nový by byl příliš drahý, nakonec ho nechali vyztužit hliníkovými profily.

Mezitím plynuly týdny. Poté nastalo čekání na lepší počasí, protože duben je proslulý svými proměnami i na jihu Španělska. Dandy opět vyplula až koncem dubna. Udělala zastávku na Baleárách, na Menorce a na Ibize a pak se vydala zpět ke španělskému pobřeží. A jaké jsou další plány pěti dobrodruhů? "Chceme se podívat do Maroka a na přelomu července a srpna snad konečně dorazíme na Kanárské ostrovy. No a kolem listopadu se vydáme přes Atlantik do té karibské oblasti," plánuje kapitán. Kvůli několikaměsíčnímu zpoždění budou muset cestovatelé něco z programu vynechat. Ale přesto průzkum delty Orinoka, kde chtěli dokumentovat život domorodých obyvatel, vzdát nechtějí. "Zhruba za necelý rok bychom to otáčeli zase zpátky do Evropy," uvedl kapitán.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>