Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Lodě
Výletní loď Konstancie byla v Hodoníně spuštěna na vodu
 
      Na řeku Moravu dnes spustili v Hodoníně výletní loď Konstancii s kapacitou 60 míst. Město ji koupilo za 3,3 miliónu korun. Do konce června bude pokřtěna a začne převážet turisty.

 
Nejprve bude jezdit po řece Moravě. Po plánované opravě plavební komory v nedalekém Rohatci začne brázdit i Baťův kanál, řekla dnes ČTK hodonínská místostarostka Zuzana Domesová.

Loď, která váží téměř 16 tun, vyráběli půl roku dělníci v Mělníku. Ve čtvrtek byla po dálnici převezena do Hodonína. Obyvatelé města měli jedinečnou možnost - mohli přímo v centru Hodonína pozorovat nákladní auta, jak převážejí plavidlo a směřují k městskému přístavišti U jezu, kde loď kotví. Konstancii čeká nyní zatěžkávací zkouška. Bude celých osm hodin v provozu, aby se na ní odstranily poslední chyby. Krátce poté začne školení odborného personálu motorového plavidla. Jméno pro loď vybrali hodonínští školáci. Jmenuje se po Konstancii Uherské, manželce krále Přemysla Otakara I.
V roce 1228 totiž nechala povýšit Hodonín na město. Lodní doprava má na řece Moravě a přilehlém Baťově kanálu mnohaletou tradici. Kanál nechal v roce 1928 postavit průmyslník Tomáš Baťa.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>