Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Lodě
ČSPL zřejmě zachová výrobu říčně-námořních lodí v Křešicích
 
      Československá plavba labská (ČSPL), která je od loňského srpna v konkursu, zřejmě zachová výrobu říčně-námořních lodí v loděnici Křešice.

 
"Existuje objednávka na další dvě říčně-námořní lodě pro nizozemskou firmu Peters. V podstatě by to znamenalo obnovení dlouhodobého programu výroby lodí, protože to je práce na rok," řekl dnes ČTK konkursní správce plavby Aleš Klaudy. Smlouva o dodávce lodí by podle Klaudyho mohla být podepsána v druhé polovině června či na začátku července. Šlo by tak již o druhý kontrakt s loděnicí Peters z poslední doby. Na začátku roku se ČSPL zavázala do října postavit jednu loď, za kterou by měla inkasovat zhruba 40 miliónů korun.

Výroba lodí, která v Křešicích začala v roce 1995, se zastavila po loňské dubnové mimořádné valné hromadě. Dlouhodobé zachování výroby lodí by podle správce mohla zvrátit pouze nechuť nového investora. "V červnu bych to již měl vědět, protože investoři se budou nějakým způsobem profilovat. Rozhodnutí ale směřuje k plnému obnovení výrobního programu," dodal. První kolo soutěže na prodej funkčních částí plavby skončí 4. června. V loděnici Křešice pracuje zhruba 130 lidí. Závod dosud vyrobil pro nizozemského partnera osm lodí. Tržby loděnice se při výrobě dvou lodí ročně pohybovaly na úrovni 150 miliónů korun. Návrh na konkurs ČSPL podalo představenstvo firmy kvůli platební neschopnosti. Před prohlášením konkursu vláda a následně i věřitelské banky odmítly firmě pomoci. Podnik dluží bankám přes 700 miliónů korun, celkově pak přes 1,3 miliardy korun, což je více než polovina základního kapitálu.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>