Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Lodě
Bulharští rybáři prý vylovili nejstarší loď světa
 
      Bulharští rybáři v sobotu objevili údajně nejstarší loď světa, která by mohla být stará až 7000 let. V rozhovoru pro agenturu AFP to dnes tvrdil bulharský historik Božidar Dimitrov.

 
"Noemovu archu", jak byla loď nazvána, nalezli podle Dimitrova rybáři v Černém moři východně od bulharského přístavu Sozopol v hloubce 120 metrů, odkud ji vytáhli ve svých sítích. Loď je "perfektně zakonzervována" díky tomu, že v hloubkách přesahujících 90 metrů již voda neobsahuje volný kyslík.
Je dlouhá 4,5 metru a byla vyrobena ze dřeva jilmu, informoval Dimitrov, jenž je současně specialistou na středověk a na podmořskou archeologii. V srpnu pátrala americko-bulharská expedice po stopách civilizace, kterou pohltily vody Černého moře před asi 7600 lety. Tato událost je prý u kořene legend o velké potopě. Expedici, která skončila 31. srpna, vedl americký geolog Robert Ballard, který v roce 1985 objevil místo, kde se v Atlantiku v roce 1912 potopil Titanic. Dimitrov se netajil podezřením, že Ballardova mise byla "záminkou buď pro kamuflování pátrání po ztraceném stroji (ponorce nebo raketě), nebo pro pátrání po ropě nebo zemním plynu bez zaplacení licence".

ČTK. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>