Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Elektronika
NOKIA CARD PHONE 2.0 - redakční test
 
       Díky pochopení českého zastoupení společnosti Nokia jsem měl možnost vyzkoušet na našem trhu zatím svými parametry vyjímečné zařízení Nokia Card Phone 2.0. Pro ty, kdož tento výrobek společnosti Nokia ještě neznají je třeba uvést, že se jedná o GSM telefonní kartu, která po zasunutí do PCMCIA slotu změní Váš počítač v opravdovou mobilní kancelář.

 
Nokia Card Phone 2.0 jsem používal především na Velikonoční regatě, ze které jsem její pomocí odesílal veškeré zprávy do redakce. Test ovšem začal již před odjezdem, hned po převzetí zařízení. V balení najdeme kromě samotné karty v praktickém přepravním pouzdře ještě instalační cédéčko a návod. Důležité je, že tento kromě dalších jazykových mutací obsahuje i českou část. Prakticky jej ale asi nebudete moc potřebovat. Po zasunutí SIM karty a vložení instalačního cédéčka do mechaniky budete vyzváni instalátorem ke vložení telefonu do slotu. Instalace proběhla krátce a bez problémů.

Pak už jen stačí naťukat příslušný PIN kód a můžete začít kartu využívat. Nyní se Vám na monitoru zobrazuje indikátor signálu a ovládací panel zařízení. Nokia Card Phone 2.0 pracuje jako normální duální GSM telefon s tím rozdílem, že veškeré údaje lze snadno upravovat na klávesnici počítače. To je výhodné zejména u posílání SMS zpráv a e-mailů, což je z mobilního telefonu normálně zdlouhavé. Teď se ovšem dostáváme k tomu hlavnímu - na rozdíl od všech ostatních telefonů, u nichž s příslušným software a propojovacím kabelem případně IrDA portem je Nokia Card Phone 2.0 schopen v síti Eurotel pracovat rychlostí až 43,2 kbps. Pro komunikaci touto rychlostí využívá až čtyři kanály zároveň. Tato rychlost je dosažitelná v režimu stahování informací, obráceným směrem plynou informace rychlostí "pouhých" 14,4 kbps. Pro dosažení těchto rychlostí je ovšem klíčová SIM karta společnosti Eurotel a případně ještě její nastavení na ústředně, což je záležitostí několika málo minut a telefonátu na servisní linku Eurotelu.

V praxi ovšem, pokud se běžně k internetu nepřipojujete pomocí mobilního telefonu, budete potřebovat od Eurotelu ještě správné číslo na připojení /to je důležité z hlediska parametrů nutných pro dosažení vyšších rychlostí a pro správnou tarifikaci datového volání - v síti Eurotel od dubna 2000 2,-Kč/min. bez ohledu na denní dobu/ a nakonfigurovat svou poštovní schránku u některého ze smluvních serverů Eurotelu. Připojení k libovolnému z nich není k mému překvapení možné. Sám jsem byl trochu rozladěn složitostí příprav, ale po zkušenostech, které jsem s nově nakonfigurovaným připojením přes Eurotel udělal, musím konstatovat, že počáteční komplikace jsou bohatě kompenzovány snadným a rychlým přístupem na internet. Přitom, pokud jste zvyklí používat vytáčené připojení přes modem a telefonní linku, prakticky nezaznamenáte rychlostní rozdíl.

Při vlastní práci s Nokia Card Phone 2.0 jsem ocenil především jednoduchý a přehledný software, který prakticky neklade žádné velké nároky na uživatele. S telefonní kartou můžete také přijímat i odesílat telefonické hovory a to za předpokladu, že jste přikoupili sluchátka s mikrofonem. Toto vybavení jsem ovšem k dispozici neměl. Použití Nokia Card Phone 2.0 bez tohoto vybavení je trochu nepohodlné, protože vyžaduje stálé přesouvání SIM karty z a do běžného telefonu. Proto pokud se pro tuto Nokii rozhodnete, sluchátka vřele doporučuji. K telefonu je možné rovněž připojit vnější anténu. Jednoduchost editace SMS zpráv jsem zvláště ocenil při regatě samotné, kdy jsem díky tomu mohl zkrátit dobu strávenou v podpalubí na minimum.

V době, kdy je počítač na palubě jachty běžnou záležitostí především pro řešení navigačních úloh, je jeho spojení s okolním světem dalším logickým krokem ve vývoji. V pobřežních vodách, kde se nakonec většina z nás při plavbách o dovolených ocitá, je pokrytí GSM operátory běžné a pro účely komunikace se vzdáleným domovem naprosto vyhovující. Nokia Card Phone 2.0 je jednoznačně skvělým telefonem, umožňujícím skutečně plnohodnotné mobilní propojení počítače s internetem dosud nevídanou rychlostí. Své uživatele si proto bezpochyby i mezi jachtaři najde. Na základě mých zkušeností jej mohu jedině doporučit.

Petr Zajíček

<< Předchozí

Přehled článků