Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Legislativa
Obce u Slap a Orlíku se bojí vodních motoristů!
 
      Obce ležící u nádrží Orlík a Slapy se obávají, že provoz skútrů a motorových lodí by ohrozil bezpečnost rekreantů. Podle středočeského hejtmana Petra Bendla (ODS) ale mají také strach, že si náhlý nával rekreantů s loděmi vynutí investice do infrastruktury, na což obecní rozpočty nemají. Na druhé straně by mohli rekreanti přinést obcím zisk, míní hejtman.

 
Bendl proto uspořádal schůzku dvou desítek starostů od obou vltavských nádrží s ministrem dopravy Jaromírem Schlingem, jehož resort připravuje vyhlášku, která by tyto vodní plochy motorovým lodím zpřístupnila. "Požádal jsem (Schlinga), aby se pokusil dát do vyhlášky možnost regulovat čas provozu skútrů a lodní dopravy, aby nebyl narušován život občanů bydlících u vodního toku. Zatím bylo řečeno, že to není možné a že se o to pokusí," řekl Bendl po schůzce novinářům. Schling uvedl, že se na vyhlášce pracuje. Současně ale prohlásil, že bude záviset na rozhodnutí komise legislativní rady vlády, která zasedne v pondělí, zda norma ještě dozná změn. "Jestli shledají ve vyhlášce nějaké nedostatky, budeme je muset odstranit, a to si vyžádá čas," konstatoval.

Na středeční schůzce se zástupci ministerstva životního prostředí resort dopravy slíbil, že bude ve vyhlášce zpřísněn plavební řád. Názor, že policie nebude schopna uhlídat neukázněné řidiče skútrů, Schlinga neznepokojuje. "To je věc policie. Bude si muset prostředky vytvořit. Zatím je nepotřebovala díky komunistickým zákazům nebo jiným okolnostem, teď tady bude postupně rozvoj vodní dopravy a oni se tomu budou muset přizpůsobit," prohlásil. Ministr i hejtman se shodli na tom, že kontroverzní vyhláška musí být hotova v blízké době. Vodní zákon, který platí od 1. ledna, totiž plavbu po nádržích zcela uvolnil. Zákaz platil od roku 1976.

S připravovanou vyhláškou ministerstva dopravy a spojů, která by zpřístupnila Slapskou a Orlickou přehradu motorovým lodím a skútrům, nesouhlasí kromě ekologů také většina starostů zdejších obcí. Jejich provoz by podle nich mohl vážně ohrozit bezpečnost rekreantů. Podle policie však žádné nebezpečí nehrozí, protože poříční oddíly mají situaci na obou přehradách plně pod kontrolou. Resorty dopravy a životního prostředí se ve středu přitom již domluvily na odložení kontroverzní vyhlášky. Komise legislativní rady vlády, která bude zasedat v pondělí, její projednávání přeruší, informovala ČTK mluvčí ministerstva životního prostředí Rita Gabrielová. Ministerstvo dopravy má podle ní zpřísnit plavební řád a do vyhlášky začlenit také všechny připomínky resortu životního prostředí.
"Ještě jsme to neprobírali v zastupitelstvu, ale můj názor je veskrze negativní," řekla ČTK starostka Kostelce nad Vltavou Alena Šafránková. Dodala, že s připravovanou vyhláškou zatím nesouhlasí ani jedna obec z okolí. "Beru to jako špatný vtip, ale obávám se, že to mohou myslet vážně," uvedl starosta Slap František Vosmík. Úprava může podle něj způsobit vyšší koncentraci lidí a vedle ohrožení jejich zdraví a bezpečnosti také větší množství odpadu. Současně vyjádřil obavy, že policie ani Státní plavební správa nejsou schopny uhlídat dodržování pravidel plavby i různých omezení.
S tím však nesouhlasí Miloslav Souček z poříčního oddílu třebenické policie. "Máme dostatek prostředků k zajištění pořádku," uvedl. Kontrola bude podle něj navíc značně jednoduchá, protože loď musí projíždět rekreační zónou v takzvaném výtlačném režimu, při němž se její příď nesmí zvednout nad hladinu. "Tím odpadají veškerá měření," dodal. Někteří ze starostů či provozovatelů rekreačních zařízení zastávají i mírnější stanoviska. "Vyčkáme, jak to bude fungovat jinde, a pak se tomu přizpůsobíme," řekl ČTK ředitel benešovských Městských sportovních zařízení, která spravují objekty v oblasti obce Nová Žihohošť. Proti připravovanému nařízení nic nenamítá například starosta Zvíkovského Podhradí na Orlické přehradě Petr Lasoský. Kolem Zvíkova je přístup k vodě značně obtížný a strmé břehy nejsou vhodné pro kotvení podobných plavidel, uvedl.

Pozn.red.: Je zřejmé, že lidé na zmíněných Obecních úřadech vůbec nepochopili, co jim, resp. jejich obcím tato nová úprava může přinést. Je přitom jasně dané že všude na západ od nás rekreační plavba funguje a obcím přináší nemalé zisky. Pokud chceme "do Evropy", je zapotřebí se mnohému přizpůsobit a naučit, ne naopak. Vznik nových podmínek ovšem předpokládá především změnu v přístupu k věcem. Pro mnohé zastupitele je však přednější vlastní klid, a tak hledají záminky proč "to" nejde, namísto aby přemýšleli, jak by "to" jít mohlo.

ČTK a Petr Zajíček

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>