Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Chystáte se vlastním autem na loď do Chorvatska?
 
      Česká Policie přináší našim turistům cestujícím za sluncem do Chorvatska několik užitečných rad, které se vyplatí respektovat, pokud se chcete vyhnout nepříjemnostem. Z vlastních zkušeností vím, že Chorvatští policisté neomylně využijí každou příležitost, aby Vás na nekonečné trase vnitrozemím mohli pokutovat.

 
Při cestě motorovým vozidlem je nutné mít doklad o zaplaceném povinném ručení a zelenou kartu, kterou na trase ČR, Rakousko, Slovinsko a Chorvatsko vyžadují namátkově policejní orgány všech projížděných republik. Chorvatské pobřeží je dle vyjádření chorvatské policie bezpečné, zbavené zbytků nevybuchlé munice a min.

V některých vnitrozemských oblastech jsou označená a ohraničená území, kde se nebezpečné pozůstatky války mohou ještě vyskytovat. V zájmu vlastní bezpečnosti se nedoporučuje při cestě k moři vstupovat do volné přírody mimo vyznačené cesty na úseku Karlovac-Split a do válkou zničených objektů.

Doporučuje se zvýšená opatrnost při jízdě za deště. Živičný povrch chorvatských silnic má jiné složení, než na jaké jsou zvyklí čeští řidiči. Za deště má vozovka prakticky stejné vlastnosti jako náledí.

Dopravní přestupky řeší v Chorvatsku místně příslušný přestupkový soud. Účastníci dopravní nehody jsou povinni se na jednání soudu dostavit. Od 1. června platí v Chorvatsku nová vyhláška o silniční dopravě, která podstatně zvyšuje sankce za porušení dopravních předpisů. Používání mobilního telefonu (mimo hand free) za jízdy je pokutováno 500 kunami (asi 2000 korun). Za nepoužití bezpečnostních pásů je pokuta 400 kun. Řízení pod vlivem alkoholu přijde na 1000 - 3000 kun, špatné parkování od 400 do 500 kun a za překročení povolené rychlosti od 400 do 1000 kun. Po 21. září je v Chorvatsku povinná jízda se zapnutými světly, pokuta za nedodržení je 400 kun.

ČTK a redakce

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>