Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
18 spojenců USA v NATO se chystá na pomoc
 
      Osmnáct spojenců Washingtonu se chystá poskytnout mu pomoc různého stupně v případě, že USA požádají o asistenci pro odvetnou operaci proti těm, kdo jsou zodpovědni za atentáty z 11. září, napsala dnes agentura AFP. Severoatlantická aliance (NATO) se ve středu rozhodla poprvé ve své historii použít článek 5 Severoatlantické smlouvy, který zavazuje členské státy ke vzájemné pomoci, pokud je jeden z nich napaden.

 
Pokud Spojené státy oficiálně požádají o pomoc při odvetné operaci, mají spojenci možnost zvolit si typ asistence, který jsou připraveni poskytnout. Někteří spojenci již naznačili, jak by jejich pomoc mohla vypadat, jiní raději čekají, až Washington své záměry upřesní. Francie soudí, že spojenci nejsou ve "stádiu identifikace prostředků", jak se vyjádřilo ministerstvo obrany. Podle jiného zdroje by však Paříž mohla otevřít svůj vzdušný prostor a povolit americkým strojům přistávání na svých základnách. Předseda branného a bezpečnostního výboru Národního shromáždění Paul Quilés usoudil, že nepřichází v úvahu, aby se francouzské ozbrojené síly účastnily vojenské akce, když se nepodílejí na její přípravě.
Velká Británie, tradiční spojenec USA, nenaznačila, jakou asistenci by mohla poskytnout. Německý ministr obrany Rudolf Scharping usoudil, že jeho země může rozhodnout o způsobu a podrobnostech pomoci bundeswehru teprve tehdy, až budou známy výsledky amerického vyšetřování a vymezena opatření. Každý zásah německých vojáků mimo země aliance však vyžaduje souhlas Spolkového sněmu. Podle zdrojů blízkých armádě by příspěvek Berlína mohl spočívat především v logistické podpoře. V Itálii mají Spojené státy významné vojenské infrastruktury, mezi nimi leteckou základnu Aviano na severovýchodě země, která je skutečnou americkou předsunutou baštou v jižní Evropě, či základnu Sigonella na Sicílii, která je jednou z největších amerických základen ve Středozemním moři. Americká armáda je též rozmístěna spolu s NATO v severoitalské Vicenze a v Neapoli, kde je vrchní velitelství jižního křídla NATO. Španělsko by mohlo otevřít svůj vzdušný prostor a dát k dispozici základny leteckého námořnictva Rota u Cádizu a Morón de la Frontera u Sevilly. Polsko je připraveno poskytnout svou elitní jednotku GROM, specializovanou na boj proti terorismu, prohlásil polský prezident Aleksander Kwaśniewski. Portugalsko nabízí spolupráci v sektoru policie, bezpečnosti, výzvědné služby a dokonce i vojenství, jak uvedl ministr zahraničí Jaime Gama.
V České republice by armáda mohla poskytnout rotu chemické ochrany nebo jednotku rychlého nasazení. Šéf české diplomacie Jan Kavan rovněž zmínil výměnu zpravodajských informací, která již probíhá, logistickou podporu či povolení přeletů a tranzitů. Řecko by mohlo poskytnout základnu Souda na severozápadě Kréty, kde mají Spojené státy základnu vojenského letectva a námořnictva, ale "nic více", ani přímou vojenskou účast, uvedlo ministerstvo obrany v Aténách. Norsko neupřesnilo, jaké prostředky by mohlo dát k dispozici, ale ministerstvo obrany slíbilo, že na žádost o vojenskou podporu odpoví kladně. Dánsko je připraveno na společnou akci NATO vyslat vojáky. Avšak vláda, která musí mít mandát parlamentu, neuvedla, jaké prostředky chce poskytnout.

ČTK. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>