Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Co je MMSI a k čemu mi bude?
 
      Marine Mobile Service Identity slouží, jak název již napovídá k identifikaci lodě. Některé zdroje tuto službu využívají při srovnání analogii s telefonním číslem mobilního zařízení.

 
Stejně jako telefonní číslo má i MMSI devět míst a jak bylo uvedeno v úvodu, slouží k identifikaci radiostanic v námořní komunikaci. Při použití radiostanice je tato řada číslic vysílána digitálně prostřednictvím vysokofrekvenčního kanálu.

S nutností registrace MMSI se setkáme nejčastěji asi při nákupu lodní radiostanice s DSC (DigitalSelectiveCalling). Tyto se v posledních letech staly již normou. Hlavní myšlenkou u jejich zrodu bylo zvýšení bezpečnosti v námořním provozu. Takto vybavené radiostanice totiž umožňují v případě nouze okamžitě automaticky odeslat veškeré potřebné údaje stiskem jednoho jediného tlačítka. Vychází se přitom z toho, že při krizové situaci na palubě je velmi obtížné se soustředit na odeslání validního volání SOS už jenom kvůli tomu, že pro tuto činnost nemusí být vždy k dispozici poučená osoba a vyslání SOS zbyde na nezkušeného člena posádky. Ten musí v tu chvíli zvolit správný kanál, správně odečíst aktuální polohu a vše srozumitelně v mezinárodním formátu co možná nejdéle opakovat do mikrofonu vysílačky. Stisknutím tlačítka DISTRESS to vše udělá lodní radiostanice vybavená DSC sama.

Taková zpráva - žádost o pomoc v nouzi - v případě propojení VHF stanice s lodní GPS tedy obsahující specifické údaje o lodi volajícího a jeho aktuální poloze je okamžitě předána pobřežní stráži a lodím i třeba letadlům v dosahu, zkrátka všem subjektům v systému GMDSS (Global Maritime Distress and Safety System) a záchranná akce začíná.

MMSI budete dále potřebovat i pro provoz vaší EPIRB (Emergency Position Indicating Radio Beacon) bóje, lodního radaru a případně i instalace systému AIS (Automatic Identification System).
V mořských příbřežních vodách, kde své služby nabízí SeaHelp, (díl Itálie, Slovinsko, Chorvatsko, oblast Baleárských ostrovů a německé pobřeží Baltu) což je rakouská společnost specializující se na asistenci lodím, existuje ještě podobná služba provozovaná přímo touto firmou. V tomto případě, jelikož se jedná o oblasti plavby pokryté signálem GSM, slouží jako hlavní komunikační prostředek mobilní telefon. Do něj lze stáhnout speciální aplikaci volně dostupnou pro Android i iOS, kde se opět zadají údaje o majiteli a žádost o pomoc lze opět vyslat jedním tlačítkem. SeaHelp službu nabízí zejména pro své členy za roční paušální poplatek, dostupná je však i pro ostatní jachtaře za komerčních podmínek.

Rozdíl mezi záchranou přivolanou prostřednictvím GMDSS a záchranou od SeaHelp je v tom, že SeaHelp se postará i o loď, zatímco systém GMDSS zachraňuje pouze životy a materiál nechává svému osudu. SeaHelp však za své rozšířené služby požaduje poplatek, jinak u pobřežní stráže i u SeaHelp je záchrana osob podle námořního práva vždy zdarma.

více info: Petr Zajíček - petr@lode.cz -

redakce lode.cz

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>