Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Jachtařem roku opět Michael Maier
 
      Na slavnostním večeru v Národním domě v Praze na Královských Vinohradech si jachtaři připomněli 120 let českého jachtingu.

 
Jeho začátky spadají do roku 1893, kdy Josef Rössler- Ořovský založil při veslařském klubu Blesk jachtařskou sekci - Český yacht klub. Ten patří i dnes mezi nejaktivnější a nejlepší kluby Českého svazu jachtingu a dodnes sídlí v dřevěné secesní loděnici postavené roku 1912 na hrázi podolského přístavu, která je v současnosti státem chráněnou památkou.

Na slavnostní večer, který pořádal Český svaz jachtingu a jehož hlavním partnerem byla společnost BMW Group Česká republika, dorazila celá řada známých osobností. Byl tam ministr školství, mládeže a tělovýchovy Dalibor Štys, předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval, stříbrná medailistka z olympiády v Aténách v roce 2004 Lenka Šmídová, medailista ze závodu osamělých mořeplavců přes Atlantik Ministransat v roce 2007 David Křížek, zástupci Slovenského svazu jachtingu a několik set dalších špičkových jachtařů a jejich přátel. Nechyběli ani činovníci svazu v čele s dlouholetým předsedou Karlem Bauerem. Předem natočený pozdrav poslal slavnostnímu setkání ze Spojených států, kde dnes žije, i nejslavnější český mořeplavec Richard Konkolski. V kulturním programu vystoupili kytarista Lubomír Brabec a zpěvák Daniel Hůlka, mimochodem, oba aktivní jachtaři, anebo Ivan Hlas Trio. Program uváděl moderátor Václav Žmolík, který je autorem několika desítek dokumentů z prostředí jachtingu. Ten nejnovější s názvem Český jachting v roce 120 měl v Národním domě na Vinohradech premiéru. Teď jej čeká uvedení na televizi Sport5.

Vrcholem slavnostního večera ke 120 letům českého jachtingu bylo vyhlášení výsledků ankety Jachtař roku 2013. Rozhodovali v ní opět zástupci klubů a dalších subjektů sdružených v ČSJ, kteří celkem zaslali 59 platných hlasovacích lístků.
V kategorii Juniorka roku získala nejvíce bodů - 112 - jednadvacetiletá členka TJ Jachtklubu Brno Markéta Audyová, která závodí na lodi Laser Radial. Letos byla 45. na ME Radial a 8. Test Event Santander Radial. Protože v těchto dnech trénuje v Austrálii, ocenění za ni převzal její bratr a rovněž talentovaný jachtař Dan Audy. Druhé místo obsadila šestnáctiletá Nikol Staňková z Yacht klubu Lipno nad Vltavou (102 body), třetí skončila teprve třináctiletá jachtařka z Českého yacht klubu v Praze Lucie Keblová, závodící na Optimistu. (70 bodů)

Mezi juniory svými výkony nejvíce přesvědčil osmnáctiletý jachtař z TJ Jachtklub Brno Ondřej Teplý, který na jednoposádkové lodi třídy Finn dokázal porazit mnohé starší a zkušenější kolegy. Například na mistrovství ČR v této třídě, na kterém dokázal dojet jako druhý. Osmé místo pak obsadil na MS juniorů v této třídě. Jeho výsledky ocenili hlasující 92 body. Jen o dva body méně posbíral dvanáctiletý člen Yacht klubu CERE Michal Koštýř za své výsledky na lodi třídy Optimist. (90 bodů) Třetí se v kategorii Junior roku umístil devatenáctiletý Štěpán Novotný z Jachtklubu Cheb. (71 bod)
Mezi ženami ve výsledcích ankety Jachtař roku 2013 jednoznačně kralovala surfařka z Yacht klubu Neratovice Jana Slívová, která obsadila 2. místo na mistrovství světa RAC. Dostala 112 bodů. S odstupem druhá skončily kamarádky z YC Neratovice, posádka Johana Kořanová - Lenka Mrzílková, která letos dosáhla několika vynikajících výsledků na lodích tříd 470 a Fireball. (81 bod) Třetí místo obsadila závodnice Yachtklubu Regent Michaela Preibischová. (69 bodů)

V kategorii Jachtař roku skončil třetí závodník TJ Jachtklubu Brno Viktor Teplý (55 bodů), druhý byl člen YC Neratovice Petr Fiala (58 bodů) a opět zvítězil už devětačtyřicetiletý jachtař z YCR Roudnice nad Labem a stálice českého jachtingu Michael Maier. (72 body) Hlasující tak ocenili jeho stále vynikající výkony na lodi třídy Finn. Letos byl kupříkladu 1. na MS Master Finn, 25. na MS Finn, 36. na ME Finn a na 1. MČR Finn. V samostatném hlasování se Michael Maier stal i absolutním vítězem ankety Jachtař roku 2013.

Václav Žmolík, Tisková zpráva Českého svazu jachtingu, Praha 1.12.2013

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>