Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Krásné počasí pomohlo Baťovu kanálu proplout rekordní sezónou
 
      

 
Krásné počasí a příznivé plavební podmínky provázely celou plavební sezónu 2012 na Baťově kanálu. Na jejím počátku se díky investici Ředitelství vodních cest otevřela tři nová přístaviště ve Spytihněvi, Strážnici a Sudoměřicích. Výrazně se také vylepšilo zázemí přístavů právě ve Spytihněvi - opravené původní Baťovi domky, zřízena expozice o vodní cestě a nové sociální zařízení se sprchami - a také ve Starém Městě, kde se návštěvníkům otevřel zcela nový moderní přístav. I na ostatních místech se nelenilo a téměř všude bylo pro turisty připraveno nějaké vylepšení. A že je Baťův kanál skutečně pro všechny dokládá 17 bezbariérových přístavišť a čtyři bezbariérové osobní lodě na celé délce vodní cesty.

Ideální počasí ve spojení se zvelebujícím se zázemím přilákalo na paluby lodí na Baťově kanálu rekordní návštěvu 80 tisíc návštěvníků. Jedná se o nárůst ve výši 23 % oproti roku 2011 (65 tis. návštěvníků). Tolik turistů se přepravilo díky službám patnácti podnikatelských subjektů působících na této unikátní vodní cestě.

Nárůst ovšem nebyl u všech provozovatelů plavby. Někteří zaznamenali mírný pokles. Všeobecně také zaznamenáváme pokles ve skupinových výletech - školních i firemních. Jezdí spíše menší skupiny a rodiny. Všichni ovšem sledujeme zvýšenou návštěvnost v přístavech - lidí, kteří nejdou na plavbu, jenom se občerstvit a nasát příjemnou atmosféru. Vzestupně také pokračuje také současný trend - cykloturistika. V ročních součtech se jedná o statisíce návštěvníků.

Co nás těší zvláště, je opětovný nárůst vícedenních pobytů na kajutových lodích a hausbótech z loňských 3 tisíc na letošní 4 tisíce "námořníků".

Vojtěch Bártek
Baťův kanál, o. p. s.

www.batacanal.cz

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>