Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Vltava v Praze dostane nový rozměr
 
      ...Měla by vzniknout nová přístaviště a k nim odpovídající prostředí náplavek...

 
Praha, 6. března 2012 - Včera se na pražské radnici uskutečnilo přelomové jednání. Zástupci Magistrátu hlavního města Prahy a Ředitelství vodních cest ČR na společném jednání odstartovali novou spolupráci, jejímž výsledkem by mělo být lepší využití příležitostí, které Praze dává Vltava a její okolí. Z novinek se budou těšit nejen turisté, ale i Pražané.

Jednání, kterého se zúčastnil Jan Skalický pověřený řízením ŘVC ČR a za město Aleksandra Udženija, radní pro správu majetku a podporu podnikání a členka Výboru pro dopravu, ředitel Odboru městského investora Jan Beránek a Vladimír Schmalz, předseda Výboru pro územní rozvoj HMP, proběhlo v přátelské atmosféře. Obě strany se shodly na záměru zvýšit atraktivitu Vltavy a jejího nejbližšího okolí.
Paní radní Udženija k tomu řekla: "Vltava je tepnou Prahy, kterou musíme po vzoru ostatních evropských měst využít. Jsem velmi ráda, že to pan ředitel Skalický vidí obdobně a k problematice přistupuje aktivně a s velikým úsilím. Věřím, že se nám společným postupem povede realizovat klíčové projekty, které přinesou další impulz k rozvoji vodní dopravy i ke zkulturnění náplavek."
Zrychlení a větší efektivitu při řešení nových projektů by měla přinést společná odborná pracovní skupina, která zajistí zejména koordinaci městských a státních investic a pomůže při hledání optimálních řešení projektů jak z pohledu plavby, tak i z pohledu města. Měla by tak vzniknout nová přístaviště a k nim odpovídající prostředí náplavek. Důležitá je také otázka řešení situace nejpřetíženější plavební komory ve střední Evropě. K tomu nám řekl Jan Skalický: "Plavební komora Smíchov je opravdu extrémně přetížená. Vzhledem k tomu, že při proplavení mají velké lodě přednost, stává se, že malé ve špičce čekají až několik hodin. Nemluvě o kolizních situacích, které vznikají uvnitř komory, kde je dohromady několik velkých a malých lodí najednou. Společným úsilím najdeme řešení. Dnes jsme se shodli na technických předpokladech stavby nové plavební komory v těsné blízkosti té stávající. Tím se situace výrazně zklidní." Nová plavební komora bude menší a pomůže lodím překonat Staroměstský jez. K překonání Šítkovského jezu bude sloužit dnes již funkční zdymadlo u Mánesa. Nyní bude předložen návrh do Výboru pro územní rozvoj a vše bude směřováno tak, aby při realizaci mohly být využity i prostředky z fondů EU.

O Ředitelství vodních cest ČR
ŘVC ČR je organizační složkou státu, zřízenou Ministerstvem dopravy k zabezpečení přípravy a realizace výstavby a modernizace dopravně významných využívaných vodních cest a dalších staveb nutných pro provoz na vodních cestách.

Kontakt:
Ředitelství vodních cest ČR
Václav Straka
tiskový mluvčí
E: straka@rvccr.cz
T: 267 132 801
M: 602 368 719

redakce

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>