Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Potopení lodi Polar Mist naložené zlatem obestírá tajemství
 
      Buenos Aires 25. března - Dosud nevyjasněný je příběh tajemně zmizelé lodi a pokladu na dně moře u Patagonie.

 
Chystá se však námořní operace s cílem vyzvednout devět tun zlata a stříbra z lodě Polar Mist, která se v lednu potopila poté, co ji uprostřed bouře opustila posádka, píše agentura AFP.

"Jsme na dobré cestě. Setrváme až do konce, abychom odhalili tajemství kolem nákladu," řekl představitel důlní společnosti Cerro Vanguardia, která vlastní naprostou většinu zlata a stříbra na zmizelém plavidle Polar Mist. K postižené lodi podle něj brzy vyrazí expedice.

Operaci by měla provést ultramoderní loď Skandi Patagonia, která je nyní ve službách francouzského ropného koncernu Total. "Je to jediná loď, která je s to v takové operaci uspět," řekl představitel Cerro Vanguardia.

Šéf společnosti Jorge Palmés již dříve sdělil, že britská pojišťovací společnost Lloyd's se rozhodla vyslat k potopené lodi expedici. Vedení Lloyd's však nic podobného nepotvrdilo a udržuje kolem případu tajemství. "Nikdo neví. Je v tom něco podezřelého, ale nikdo neví co," poznamenal zástupce Lloyd's v Argentině John Wilson.

Náklady na operaci k vyzdvižení nákladu, který se údajně nachází v hloubce 75 metrů, se odhadují na dva miliony dolarů (asi 40 milionů korun). Na jakou částku bylo zlato a stříbro pojištěno, zdroje neuvedly.

"Neděláme si starosti. Pokud pojišťovací společnost náklad zachrání, získáme zpět zlato. V opačném případě jsme pojištěni," řekl Miguel Angel Ferro, předseda argentinské důlní společnosti Fomicruz, která je součástí společnosti Cerro Vanguardia.

Přes tato ujištění přináší každý den řadu otázek. Proč se například veřejnost dozvěděla o ztroskotání lodi až měsíc poté? Divná je také cesta, která se pro zlato naplánovala: vyplulo 14. ledna z Argentiny do Chile, odkud mělo být letecky přepraveno do Švýcarska. Federální soudce Gerardo Caamano, který vede vyšetřování, se odmítl k případu vyjádřit.

Otázky dále vzbuzují hlavně podmínky, za jakých posádka loď opustila. Den po vyplutí se Polar Mist dostala do prudké bouře. Sedmičlenná posádka a jediný cestující na palubě lodi požádali argentinské námořnictvo o evakuaci. Plavidlo podivně ponechali svému osudu. Po 24 hodin loď unášel proud a teprve poté se ji chilská tažná loď Beagle pokusila zachránit. Operace se však nezdařila a loď se potopila asi 40 kilometrů od argentinských břehů.

Má Polar Mist stále svůj náklad? S odpovědí bude třeba počkat na nějakou expedici k vraku plavidla.

Argentina je 15. světovým producentem zlata a měla by se dostat mezi deset prvních v roce 2011. Argentinská produkce se podle místních úřadů zvýšila mezi lety 2003 až 2008 o 6000 procent.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>