Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
EU schválila svou první námořní misi pro boj s piráty
 
      Brusel 10. listopadu - Evropská unie dnes schválila vyslání válečných lodí k pobřeží Somálska. Mise, která je první svého druhu v unijní historii, začne v prosinci.

 
Cílem je bránit útokům pirátů na obchodní i soukromé lodě u somálských břehů. Česká republika se na operaci podílet nebude.

"Jako suchozemci se toho příliš účastnit nemůžeme," řekla k tomu ministryně obrany Vlasta Parkanová. Dodala, že Praha operaci podporuje a uznává její důležitost.

Operaci, kterou schválili ministři obrany zemí EU, budou velet Britové. Zatím ještě není zřejmé, kdo přesně a jakou měrou se na ní bude podílet. Nejméně by to mělo být sedm plavidel. Účast už přislíbily třeba Francie, Británie či Španělsko.

Podporu boji proti pirátům u Somálska dala před časem Rada bezpečnosti OSN. V souvislosti s četnými útoky už dříve EU vytvořila koordinační protipirátskou skupinu složenou ze dvou francouzských a jedné španělské lodě. V oblasti působí i ruské a indické námořnictvo; svá plavidla na pomoc při ochraně námořní dopravy do somálských vod nedávno vyslala také Severoatlantická aliance.

Podle Mezinárodního úřadu pro námořní dopravu (IMB) jsou vody u Somálska, které už více než dvě desítky let sužuje občanská válka, násilnosti a chaos, nejnebezpečnější na světě. Piráti zde letos unesli už několik desítek lodí a získali až desítky milionů dolarů ve výkupném.

Parkanová také poznamenala, že akce proti somálským pirátům ukazuje, že jsou otázky, na nichž se mohou shodnout všichni. Zapojí se totiž jak EU a NATO, tak Rusko. Právě s ním jak aliance, tak unie nemá v poslední době zrovna nejvřelejší vztahy.

Mise by měla mimo jiné chránit nákladní lodě, které do Somálska vozí potravinovou pomoc humanitárních organizací. Z některých stran ale zaznívají i určité obavy v souvislosti s hromaděním cizích válečných plavidel v oblasti. Agentura AFP třeba citovala jemenského ministra zahraniční abú Bakra Abdalláha Kibrího.

Podle něho takováto koncentrace na jihu Rudého moře představuje možné nebezpeční pro "arabskou národní bezpečnost". Mohl by se za tím prý skrývat plán na jakousi "internacionalizaci" Rudého moře, který kdysi prosazovali Izraelci a který arabské země odmítly.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>