Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
USA oficiálně protestují proti nevpuštění své lodi do Hongkongu
 
      29. listopadu - Washington - Americké ministerstvo obrany dnes předložilo oficiální protest proti rozhodnutí Číny z minulého týdne nedovolit americké letadlové lodi Kitty Hawk vplout do hongkongského přístavu.

 
Čtyřdenní návštěva lodi v Hongkongu byla podle USA předem plánována a zrušena byla až na poslední chvíli.
"Oficiálně vyjadřujeme pohoršení ohledně tohoto incidentu," řekl novinářům mluvčí ministerstva Geoff Morrell s tím, že čínský atašé zodpovídající za resort obrany ve Washingtonu byl předvolán do Pentagonu k převzetí protestu. Morrell dokument nazval "formálním protestem a oficiální stížností".

Čínský ministr zahraničí Jang Ťie-čch', který se dnes sešel s americkým prezidentem Georgem Bushem, svedl celý incident na "nedorozumění". "Ministr zahraničí Jang ujistil prezidenta, že to bylo nedorozumění," sdělila mluvčí Bílého domu Dana Perinová bez dalšího upřesnění.
Plavidlo Kitty Hawk, jehož domovským přístavem je Tokio, bylo nuceno se na Den díkůvzdání vrátit předčasně do Japonska, když čínské úřady na poslední chvíli zamítly válečné lodi a jejím doprovodným plavidlům vplout do hongkongského přístavu.

Na palubě byly stovky rodin námořníků, které se chystaly strávit americký svátek a prodloužený víkend v Hongkongu. Čínské úřady povolení ke vstupu do přístavu pro Kitty Hawk vydaly, až když byla loď na cestě

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>