Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Slavná švédská historická plachetnice se vrátila z cesty do Číny
 
      13. června - Gotheborg (Švédsko) - Kopie slavné švédské historické plachetnice Götheborg se dnes vrátila z rok a půl trvající výpravy do Číny do svého domovského přístavu v Göteborgu.

 
Atraktivní loď ve druhém největším švédském městě přivítali švédský král Carl XVI. Gustaf a čínský prezident Chu Ťin-tchao, který je ve Švédsku na oficiální návštěvě.
Původní loď Götheborg ztroskotala v roce 1745 při návratu z Číny na samém konci své cesty u ústi göteborského přístavu. Nápad postavit kopii tohoto plavidla a doplout s ním do Číny a zpět se zrodil v hlavách několika švédských nadšenců, kteří pro svou myšlenku postupně dokázali shromáždit znalosti i finanční prostředky.
Jejich projekt se po celou dobu potýkal s ekonomickými problémy, neboť náklady na stavbu i cestu si v přepočtu vyžádaly více než 750 milionu korun. Dnes však nově postavený Götheborg zdolal i poslední nástrahy své cesty a bez problému obeplul i pobřežní mělčiny, které se jeho předchůdci staly osudnými.
Na cestě do Číny a zpět, na kterou se vydal předloni v říjnu, překonala třístěžňová plachetnice celkem 35.000 námořních mil (63.000 kilometrů) a při plavbě přes Brazílii, Jihoafrickou republiku, Austrálii do Šanghaje a zpět navštívila pět kontinentů. Přistála celkem ve 14 přístavech včetně Hongkongu a Londýna.
Plachty historického plavidla dosahují celkové plochy 1964 čtverečních metrů, což odpovídá téměř třem fotbalovým hřištím. Starodávný trup překonal i bouře a vichřice o síle 25 metrů za sekundu a vyhnul se i pirátům, jichž se Seveřané obávali zejména u asijských břehů.
Götheborg byl sice postaven pro cestu do Číny, avšak úspěch první výpravy již podnítil nové plány jeho tvůrců. Příští rok podnikne loď výpravu do zemí v okolí Baltského moře, poté plánuje i další dlouhé plavby do Japonska a znovu do Číny.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>