Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
V Baltském moři se po 150 letech objevila skupinka delfínů
 
      4. června - Varšava - V Baltském moři se po více než 150 letech objevili delfíni. Polští rybáři natočili jejich skupinku u břehů města Leba.

 
Odborníci považují přítomnost těchto inteligentních savců v Baltu za senzační. Univerzita v Gdaňsku nyní rozesílá informaci do sousedních přímořských států, aby zjistila, zda záběry s kytovcem v moři nemají také jinde.

"Rybáři natočili záznam před měsícem, ale my jsme tento materiál dostali teprve teď," řekl dnes novinářům Krzystof Skóra z gdaňské univerzity. Autoři záběrů prý sami nevěděli, zda skutečně natočili delfíny. "Jsou to na sto procent delfíni," potvrdil ovšem Skóra.
Naposledy se tito kytovci objevili v Baltu u polského pobřeží v roce 1852. V západní části tam tehdy bylo nalezeno pět mrtvých delfínů.
Baltské moře je mladší než Atlantik, proto se sem různé druhy vodních živočichů občas zatoulají, aby prozkoumaly, zda je tu dobré místo pro život, vysvětlil Skóra. Zda se bude delfínům v Baltu líbit, zatím odborníci nevědí. Podotýkají, že tito kytovci jsou nároční na životní podmínky a jen tak někde se neusadí.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>