Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Na Vltavu se vydá nejstarší pražská osobní loď Nepomuk
 
      15. května - Jízdy po Vltavě zahájí v úterý nejstarší osobní loď v Praze, motorová salónní rychloloď Nepomuk. Loď ze 30. let, která před válkou vozila pasažéry mezi Lyonem a Avignonem a později brázdila vody Rýna, zakoupila První všeobecná člunovací společnost.

 
Počítá s ní pro krátké trasy kolem pražských břehů i pro delší vyhlídkové plavby ke slapské přehradě či do Mělníka k soutoku Labe s Vltavou.

Nepomuk se k lodím na Vltavě přidá v úterý ve 20:00 v přístavišti v Platnéřské ulici u Karlova mostu. Při slavnostním vyplutí lodi požehná velmistr křížovnického řádu Jiří Kopesko. "Právě křížovníkům před půltisíciletím Vltava vydala tělo umučeného zpovědníka královny Žofie Johánka z Pomuku v místě, kde loď kotví," připomněla Šámalová. Jan Nepomucký se stal jedním z nejznámějších svatých patronů české země.

Loď nesoucí jeho jméno postavili podle plánů švýcarského konstruktéra Adolfa Ridigera v roce 1933 v belgických loděnicích J. Boel & Sons. Zrestaurovanou salonní loď pohání dieselový motor zapalovaný doutnáky z roku 1929, což ji podle Šámalové umožňuje plout neobyčejně rychle.

Zahájení provozu Nepomuku je jednou z akci zaměřených k 650. výročí položení základního kamene Karlova mostu. Za měsíc má být otevřeno Muzeum Karlova mostu, které v prostorách křížovnického kláštera v jeho blízkosti připravuje také ředitel člunovací společnosti Zdeněk Bergman.

Muzeum má návštěvníky seznámit s údaji o mostě, jeho stavbě, historických podobách i třeba o sochařské výzdobě. Lidé se budou moci seznámit také s předchůdcem Karlova mostu, Juditiným mostem, který překlenoval Vltavu v jeho těsné blízkosti. Expozice využije všechny dostupné autentické exponáty, kopie dobových strojů i moderní výstavní prostředky. Informace lze najít na internetové stránce www.muzeumkarlovamostu.cz.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>