Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Švýcarský hodinář vyrábí hodinky z oceli z vraku Titaniku
 
      19. dubna - Basilej - Ženevský hodinář Romain Jerome vytvořil kolekci luxusních hodinek z oceli, která pochází z legendárního zámořského parníku Titanic. Hodinky s "DNA Titaniku" budou jenom pro opravdu bohaté a vznikne jich pouze 2012 kusů jako symbolická připomínka tragédie z roku 1912.

 
"Je to velmi luxusní a velmi nedostupná záležitost. Mnoho bohatých lidí si kupuje komplikované hodinky, s nimiž ani neumějí zacházet, a to jenom proto, aby se ukázali. My jim takovou příležitost dáme," řekl agentuře Reuters manažer Jeromovy společnosti Yvan Arpa.
Titanic se potopil v noci ze 14. na 15. dubna 1912 v severním Atlantiku při své první plavbě ze Southamptonu do New Yorku po nárazu na ledovec. Víc než deset let je vrak chráněn, ale některé části a předměty se z něj již dříve dostaly nad hladinu.

Jerome prý koupil 1,5 kilogramu oceli z trupu lodi. Loděnice Harland & Wolff, v níž byl Titanic postaven, potvrdila pravost Jeromova materiálu. Hodinář tvrdí, že ocelový plát byl vyzvednut z mořského dna v roce 1991, ale prodávajícího odmítl označit. Jerome vytváří svou atraktivní kolekci ze slitiny původního materiálu a oceli, již v Harland & Wolff použili k výrobě repliky Titaniku.

První kusy kolekce byly v Basileji k dostání v různých provedeních a cenách od 7800 do 173.000 dolarů (161.000 korun až 3,4 milionu korun). K výrobě bylo použito i zlato a platina. Černý lak ciferníku obsahuje uhlí rovněž vyzvednuté z vraku.

Arpa se domnívá, že kombinace starého a nového materiálu symbolizuje obnovu a znovuzrození. "Znamená to naději, je to poselství života a nikoli smrti," řekl. Při katastrofě Titaniku utonulo 1500 lidí.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>