Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
U Dánska se potopila stará sovětská ponorka, bude ale vytažena
 
      7.února - Kodaň - U dánského poloostrova Jutsko se v pondělí potopila stará sovětská ponorka. Loď dlouhá 75 metrů byla na laně tažena ze Švédska do Polska, odkud měla být přepraveno do vojenského muzea v thajském Bangkoku.

 
Na palubě ponorky v době nehody nikdo nebyl. Protože vrak leží v mělkých vodách s hustým lodním provozem, bude muset být v každém případě vyproštěn. Informovala o tom dnes agentura APA.
Zatím není známo, co mohlo prorazit plášť tažené ponorky, že se začala náhle potápět.

Jde o ponorku stejného typu jako legendární stroj s číslem S 363, který v roce 1981 uvízl na dně před vjezdem do švédského vojenského přístavu Karlskrona v Baltském moři. Případ tehdy prokázal, že SSSR skutečně praktikuje vůči neutrálnímu Švédsku špionáž pomocí ponorek. Předchozí podezření Stockholmu totiž Moskva do té doby vždy odmítala. Dopadení ponorky S 363 před Karlskronou ochladilo švédsko-sovětské vztahy a současně jím ve Švédsku vyvrcholila "ponorková hysterie" jako projev pozdního období studené války.

Technologicky byly sovětské dieselelektrické ponorky řady 613 (v kódu NATO označované jako třída Whiskey) pokračováním německé třídy XXI, z níž konstrukčně vycházely. Původně torpédové stíhací stroje byly v 50. a 60. letech postupně přestavěny na nosiče střel s plochou dráhou letu, využívány však mohly být i jako výzvědné. Ponorek třídy Whiskey bylo vyrobeno nejméně 260.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>