Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Lodě USA s jadernými zbraněmi by v nouzi mohly do japonských vod
 
      28. listopadu - Tokio - Předem neohlášené proplouvání amerických lodí s jadernými zbraněmi na palubě japonskými vodami může být v naléhavých situacích nevyhnutelné.

 
Generální ředitel Úřadu národní sebeobrany (státní ministr obrany) Kjuma před bezpečnostním výborem dolní komory japonského parlamentu prohlásil, že navzdory přísné japonské bezjaderné politice se takováto věc může v extrémních případech stát.
Japonsko jako jediná země světa, která byla terčem jaderného útoku, odmítá vlastnictví jaderných zbraní, jejich vývoj i uchovávání na svém území.

Proplouvání amerických válečných lodí přepravujících bez předchozího upozornění jaderné zbraně může být "v naléhavém případě nevyhnutelné", podotkl nicméně dnes Kjuma. "Očekáváme však, že by nás USA dodatečně informovaly, kdyby se to stalo," dodal.

V Japonsku je rozmístěno asi 50.000 amerických vojáků, kteří mají povinnost Tokio informovat v případě proplouvání svých válečných lodí s nákladem jaderných zbraní.
Od svržení amerických bomb na Hirošimu a Nagasaki na konci druhé světové války bylo téma jaderných zbraní v Japonsku prakticky tabu. Někteří členové vlády premiéra Šinzóa Abeho, včetně ministra zahraničí Taróa Asa, ale v reakci na říjnový severokorejský jaderný test navrhli, že by Tokio mělo umožnit přehodnocení své politiky země bez jaderných zbraní.
Sám Kjuma minulý týden prohlásil, že by měla být zahájena debata o možném vstupu amerických plavidel s atomovými zbraněmi do japonských vod. Poukázal mimo jiné na to, že japonská bezjaderná politika byla přijata před rokem 1977, kdy byly japonské teritoriální vody rozšířeny z 5,4 kilometru na 21,6 kilometru.

Premiér ani převážná většina japonské veřejnosti se změnami v jaderné politice země nesouhlasí. Podle posledního průzkumu veřejného mínění téměř 80 procent Japonců podporuje zachování dosavadní bezjaderné politiky své země.

CTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>