Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Češi mají zájem o úřad řídící evropský navigační systém Galileo
 
      8. září - Nová česká vláda má zájem, aby úřad spravující evropský navigační systém Galileo byl umístěn v Česku. Jedním z prvních rozhodnutí kabinetu Mirka Topolánka proto bylo schválení kandidatury Česka na sídlo tohoto evropského úřadu.

 

"Je třeba poslat nabídku Evropské komisi," řekl premiér po zasedání vlády novinářům. Podotkl, že v zájmu o českou účast na projektu nová vláda navazuje na snahy předcházejícího kabinetu.

V současnosti existují na světě dva systémy družicové navigace, a to ruský Glonass a americký GPS. Evropa chce Galileo spustit v roce 2008. Celkem má systém fungovat na základě tří desítek družic. V Česku již od roku 2001 funguje projekt, který se zabývá čtyřmi aplikacemi družicového systému na dráze, silnici, letištích a při přepravě nebezpečného nákladu. Podle hlavního řešitele projektu Františka Vejražky z katedry radioelektroniky elektrotechnické fakulty ČVUT by tak v ČR mohl Galileo například zajišťovat automatický systém, který by na železnici mohl zabránit srážkám vlaků.
Na silnici se jako nejčastější využití navigačního systému uvádí měření ujetých kilometrů na zpoplatněných úsecích, tedy výběr elektronického mýtného.

Nejběžnější spotřební aplikací navigačního systému, tedy i Galilea, je hledání nejvhodnější trasy při jízdě v automobilech. Přijímače nyní jediného fungujícího satelitního systému GPS tak již v současnosti běžně dokážou řidičům najít cestu. GPS se také využívá v letecké a lodní navigaci i při turistice.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>