Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Pentagon chce údajně změnit žraloky v "neviditelné špiony"
 
      26. března - New York - Všeobecně se traduje, že film je odrazem skutečnosti. Občas se ale může i život stát odrazem filmu.

 
Dokazuje to americký Pentagon, který údajně finančně podporuje výzkum, jehož cílem je změnit žraloky v "neviditelné špiony", píše australský list Daily Telegraph.

V roce 1999 vznikl v Hollywoodu film Útok z hlubin, v němž se žraločí mutanti cvičení americkými vědci vymknou kontrole a změní se v zabijáky. Cílem výzkumu, jenž nyní Pentagon podporuje, má být umístění neuronových implantátů do mozku žraloků, jejichž prostřednictvím by bylo možné jim vydávat příkazy.

"Pentagon doufá, že se mu podaří využít přirozenou schopnost žraloků tiše brázdit moře a oceány, cítit nepatrné elektrické kolísání a sledovat chemické stopy," cituje list z vědecké zprávy. "Dálkovým ovládáním žraločích pohybů by se mohlo podařit změnit je v neviditelné špiony, kteří by mohli být schopní sledovat plavidla, aniž by je kdo zaznamenal."

Výzkum, který je do značné míry kontroverzní, by mohl podle odborníků rozšířit vědomosti o implantátech a stát se přínosem i v medicíně. A mezitím by mohl znovu inspirovat filmové tvůrce, aby se kruh uzavřel.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>