Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Slovinsko začne budovat dálnice na přístupech do Chorvatska
 
      1. října - Díky úspěšným jednáním mezi chorvatskou a slovinskou stranou jeví se jako zcela reálný předpoklad, že Slovinci dokončí do roku 2010 výstavbu

 
dlouho očekávané dálnice od chorvatsko-slovinského hraničního přechodu Rupa/Jelšane přes Ilirskou Bistricu do Postojny, kde se napojí na stávající dálnici z Lublaně. Bude tak vytvořeno nové, důležité a dlouho očekávané dálniční spojení Rijeka - Rupa - Ilirska Bistrica - Postojna - Divača - Kozina - Terst, které navazuje na evropské dopravní koridory a pro Chorvatsko představuje jednu z hlavních turistických přístupových cest ze západní Evropy a kromě toho i z Itálie. Znamená též kvalitní dálniční spojení hlavního chorvatského nákladního přístavu Rijeka s významným italským přístavem Terstem. Nový úsek dálnice bude mít význam i pro turisty z Česka, kteří cestují na trase Vídeň - Graz - Maribor - Lublaň - Postojna - Rijeka. Chorvatská strana před krátkou dobou dokončila "svůj" úsek z Rijeky do Rupy (viz aktualita: Dne 30. června byla otevřena dálnice od slovinských hranic do Rijeky).

V r. 2008 má slovinská strana začít budovat dálnici z Ptuje na hraniční přechod s Chorvatskem Gruškovje/Macelj, což bude mít velkou důležitost pro turisty z Česka, protože většina jich jezdí z Mariboru právě přes Macelj na Záhřeb. Dálnice má být zprovozněna do sezóny 2010. Již jsme se zmiňovali o tom, že Chorvatsko v současné době staví chybějí úsek z Macelje do Krapiny. Do poloviny roku 2007 by dálnice na chorvatském území od Macelje do Záhřebu měla být kompletní.

Slovinci též pracují na projektové dokumentaci rychlostní silnice z Koperu přes Šmarje na hraniční přechod s Chorvatskem Dragonja, která by pak v Chorvatsku, v Istrii, navazovala na dálniční soustavu zvanou Istrijský ypsilon (Istarski Ypsilon).

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>