Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Chorvatská policie žádá lepší informování českých turistů
 
      15. srpna - Chorvatská policie podle agentury DPA vyzvala k lepšímu informování českých turistů o nebezpečích, která jim mohou hrozit při pobytech u Jaderského moře.

 
Upozornila na to, že jen v dosavadním průběhu letní sezony již přišlo v zemi o život 14 českých návštěvníků.

"Apeluji na všechny poskytovatele turistických služeb, aby českým hostům vysvětlovali nebezpečí a tajemství moře," prohlásil v Záhřebu mluvčí chorvatského ministerstva vnitra Zlatko Mehun. Jako příklad uvedl zatím poslední neštěstí mladého českého turisty, kterého zabil tento týden u Zadaru blesk, když navzdory bouři vyplul na člunu na moře. Šestnáctiletý mladík byl po zásahu blesku na místě mrtev. Největší CK specializovaná na Chorvatsko Vítkovice Tours již 14 dní své klienty důrazněji než dosud varuje před nebezpečími, která jim na moři hrozí. Podle mluvčího Libora Šugárka průvodci CK v autobusech a delegáti v místě pobytu na klienty apelují, aby při plavání nepřeceňovali své síly. Radí jim také, aby respektovali pokyny hotelového personálu nebo delegátů v případě větru Bóra, který vane z pevniny na moře. V takovém počasí je plavání na lehátkách nebo člunech příliš riskantní, řekl. "Zaměřujeme se i na řidiče, kteří často přeceňují své síly a snaží se dojet i ve vedrech a zácpách na jeden zátah až k pobřeží. Doporučujeme jim, aby v polovině trasy přenocovali a odpočinuli si. Ideální příležitost mají v okolí Plitvických jezer, kde je dostatek privátních penzionů," dodal Šugárek. Základní informace o místě pobytu poskytují i ostatní kanceláře. V brožurce, kterou klientům o každé destinaci dáváme, jsou také informace o tom, kam se mají v případě nehody či úrazu obrátit, řekl mluvčí CK Fischer Dan Plovajko. Na nebezpečí, které na moři hrozí, se klienti dozvědí také od delegáta, který je na místě upozorní například na mořské proudy v blízkosti pláže apod. Podle analytika cestovního ruchu Jaromíra Beránka by nemělo být úkolem cestovní kanceláře informovat klienty o tak základních věcech, jako je fakt, že na velké rovné vodní hladině hrozí v bouři lodi s vysokým stěžněm zásah blesku. O nebezpečích, kterých by si však lidé nemuseli být vědomi a také o tom, kde se mohou informovat, zda například není počasí nevhodné pro plavání dále od břehu, podle něho delegáti běžně informují. Letos k těmto varováním mnohé CK přidaly také rady, jak se vyhnout setkání se žralokem, na jehož výskyt u pobřeží Chorvati upozornili. V Chorvatsku většinou nejsou na plážích plavčíci, což je běžné v jiných zemích, řekl Beránek. Dáno je to hlavně členitostí pobřeží. Chorvati ale na případné nebezpečí, které v případě bouře na moři hrozí, upozorňují vyvěšením černé vlajky tak, jak je to běžné kdekoli na světě.

Podle údajů místního tisku se mnozí Češi vydávají při plavání příliš daleko od břehů na otevřené moře, vyjíždějí na jachtařské projížďky i za bouří a podnikají potápěčské expedice bez potřebných zkušeností a odborného vedení. Chorvatsko je pro Čechy nejoblíbenějším letním turistickým cílem; letos jich podle odhadů stráví dovolenou u Jaderského moře až 800.000.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>