Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Výročí připadající na březen
 
      9. března roku 1451 se narodil italský mořeplavec Amerigo Vespucci, podle něhož byl později pojmenován americký kontinent.

 
V letech 1499 až 1504 podnikl Vespucci ve španělských a portugalských službách několik plaveb k jihoamerickému pobřeží. Jeho zajímavá, obšírná a hojně vydávaná líčení zámořských krajů byla takřka jedinými zprávami o nově objevených územích, které se dostaly na veřejnost, a vzbudila domnění, že on sám je objevitelem velké pevniny na západě. Německý geograf Martin Waldseemüller po něm roku 1507 pojmenoval Jižní Ameriku a vlámský kosmograf Gerhard Mercator roku 1538 celý americký kontinent. Vespucci zemřel krátce před svými 61. narozeninami v únoru 1512 v Seville.


8. března - Navzdory zuřící druhé světové válce se na svou první plavbu vydala největší zaoceánská osobní loď světa Queen Elizabeth.
Kolos o výtlaku téměř 84.000 tun, spuštěný na vodu v září 1938, vyplul za přísného utajení ze skotského Gourocku 3. března 1940 a o čtyři dny později dorazil bezpečně do New Yorku, kde mu bylo uchystáno nadšené uvítání. Obrovitá loď byla kvůli utajení natřena matnou šedí a po celou dobu plavby přes Atlantický oceán se v její blízkosti naštěstí žádná německá ponorka neobjevila, takže plavba proběhla bez jakýchkoliv komplikací.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>