Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Z bývalé výsadkové lodi postavili v Rusku první plovoucí chrám
 
      5. listopadu - K misionářské činnosti v ruských oblastech, kde je málo kostelů, má sloužit plovoucí pravoslavný chrám Svatého knížete Vladimíra. Vysvěcen byl v těchto dnech ve Volgogradu a na svou první "svatou" cestu by se měl vydat v květnu příštího roku.

 
Ve svatyni na lodi se může modlit až sto věřících. Na kuriózní svatostánek bylo přestavěno vojenské výsadkové plavidlo Olekma. Plovoucí kostel měl podle listu Gazeta sloužit věřícím především ve Volgogradské, Astrachaňské a Saratovské oblasti. Myšlenka na "kostel na vodě" se zrodila v hlavě Vladimíra Kareckého, ředitele volgogradského jachtklubu Parus. V létě roku 1996 se jeho plachetnice, na které překonával oceán, dostala do bouře. A aby se z ní společně s ostatními jachtaři dostal, Kareckij slíbil postavit plovoucí chrám. Kostel má vše potřebné jako klasické pozemní chrámy - kupoli, charakteristickou pro pravoslavné kostely, knihovnu s náboženskou literaturou, místnost pro kněze. Své kajuty mají na lodi i poutníci.

Prostředky na stavbu poskytla evropská křesťanská organizace Církev v nouzi. Její generální sekretářka Antonie Wellemsenová uvedla, že peníze vybrali evropští katolíci. "Když jsme přes tisk oznámili projekt v evropských zemích, skoro jsme nestíhali zvedat telefony," poznamenala. Volgogradský metropolita German na pomoci od západních křesťanů nevidí nic špatného. "U nás není nesoulad mezi pravoslavnými a katolíky. Pro nás je teď hlavní upevňovat víru a stavět svatyně," podotkl. Hlavním úkolem plovoucího chrámu tak bude misionářská činnost, bohoslužby, křty a další obřady v málo obydlených oblastech kolem řeky Volhy. "To bude opravdová spása pro lidi, kteří mnoho let neměli možnost očistit se," doufá Kareckij. A navíc, bývalé výsadkové plavidlo nepotřebuje přistávací molo, ani přístav - bylo totiž postaveno tak, aby mohlo přistát na libovolném místě u břehu. Ruská pravoslavná církev si již například nechala postavit kostel zbudovaný v kamionu. Na Dálném východě, Sibiři, Uralu a v Karélii je ovšem podle agentury AFP běžné, že kněží za svými vzdálenými věřícími jezdí v kostelech vybudovaných v železničních vagonech.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>