Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Opět nález obří olihně.
 
      Velice vzácný úlovek uvízl v sítích rybářů v antarktických vodách - obří oliheň s očima velkýma jako talíře a s výjimečně velkými, jako žiletka ostrými zahnutými drápy na chapadlech. Oznámili to zélandští vědci.

 
Spolupracovník Aucklandské technické univerzity Steve O'Shea podle agentury AP informoval, že nedávno byla v Rossově moři na východě Antarktidy ulovena nedospělá samička druhu Mesonychoteuthis hamiltoni, která vážila 150 kilogramů a měřila pět metrů. Oliheň obrovská, mohutný hlavonožec a největší tvor mezi bezobratlými, který může dosahovat až 18 metrů délky a vážit více než tunu, žije v hloubce až 1500 metrů pod mořem. Zobákem dokáže přecvaknout i ocelové lano.

Pro vědce zůstávají gigantičtí obyvatelé mořských hlubin záhadou, protože není přesně známo, jak žijí a jak se rozmnožují. "Všechno, co víme, je, že je schopna ponořit se až do hloubky 2000 metrů a že je to neobyčejně aktivní a neobyčejně agresivní zabiják," řekl O'Shea národnímu rozhlasu po prozkoumání olihně ve Wellingtonském muzeu. Podle jeho slov je mnohem větší a liší se od běžněji lovených olihní obrovských tím, že má chapadla vyzbrojena obrovskými zahnutými drápy. "Těmi je schopná rozporcovat člověka na kusy. Může se jimi ohánět jakýmkoliv směrem," dodal vědec. Oliheň tvoří tři čtvrtiny potravy vorvaňů obřích, jichž je v antarktických vodách spousta. Sama se živí velkými mořskými tvory.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>