Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Hořící nákladní loď u pobřeží JAR
 
      Ekologové a záchranáři pokračují v záchranných operacích ve snaze zabránit šíření ropy z hořící nákladní lodi, která ohrožuje rezervaci Saint Lucia na východním pobřeží Jihoafrické republiky.

 
Informovala o tom agentura Reuters. Loď Jolly Rubino s nákladem toxických chemikálií plující pod italskou vlajkou ochromil požár v úterý. Z praskliny v trupu lodi začala vytékat ropa a vytvořila kuželovitou skvrnu, která v nejširším místě dosahuje 1,6 kilometru.

Východní vítr naštěstí zatím brání ropné skvrně v postupu k nedalekému mokřadovému parku Saint Lucia, jenž patří mezi památky zařazené na seznam organizace UNESCO. V rezervaci u stejnojmenného města žijí mimo jiné hroši, krokodýli, přes stovku různých druhů ptáků včetně plameňáků i ohrožené želvy kožatky velké. Záchranáři již v sobotu zahradili ústí řeky vedoucí do rezervace pískem a dnes zde instalovali plovoucí bariéry. Dnes se rovněž chtějí pokusit na loď vstoupit, aby co nejdříve uhasili požár, který by mohl plavidlo zcela zničit a způsobit tak únik asi 1300 tun ropy do moře. Podle svědků již ropa znečistila některé jihoafrické pláže a ohrožuje mořské živočichy včetně delfínů.

Loď plula z nejdůležitějšího jihoafrického přístavu Durbanu do keňské Mombasy. Její 22členná posádka plavidlo opustila po vypuknutí požáru v úterý, záchranářům však v zásahu bránil až do soboty silný vítr a vlnobití.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>