Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Povodí Moravy eviduje 170 miliónů Kč škod po srpnových povodních
 
      Škody zhruba 170 miliónů korun eviduje na svém majetku po srpnových povodních s.p. Povodí Moravy. Firma nyní připravuje opravy všech narušených hrází, které by měly do konce roku 2003 skončit.

 
Od záplav na Moravě roku 1997 věnovala společnost na tyto účely více než 1,88 miliardy Kč. Ve druhé etapě počítá podnik s programem protipovodňových opatření, kdy chce pomocí počítačových modelů a simulace zjistit "slabá místa" na Dyjsko-Svratecké soustavě. Celková rekonstrukce má podle Mylbachra skončit do roku 2005. Zahrnuje mimo jiné zvýšení hrází, posílení kapacity průtoků včetně stavby poldrů. Na prevenci povodní dosud šlo 188 miliónů Kč od roku 1999.

Do ukončení prací na odstraňování následků povodní z roku 1997 zbývá Povodí Moravy provést práce a dodávky za 677 miliónů korun na 16 rozestavěných a 58 připravovaných stavbách. Před pěti lety poškodily ničivé záplavy téměř 2000 kilometrů vodních toků s odhadem škod zhruba za 1,7 miliardy Kč. Například v Olomouckém kraji zbývá dokončit opravy úseků na řece Bečvě, na středním toku Veličky a dolním úseku Jezernice. V okrese Olomouc chybí ještě rekonstrukce hráze na pravém břehu Moravy nad Litovlí a dále zbývá dostavět podélná opevnění na řekách Mertě, Desné a Branné.

Na Zlínsku bude do konce roku dokončena oprava koryt toků v Otrokovicích a Zlíně asi za patnáct miliónů korun z celkových škod 200 miliónů Kč. Přibližně 160 miliónů korun zbývá prostavět na Vsetínsku, kam dosud přišlo na opravy a rekonstrukce jezů 325 miliónů korun. Na Rožnovské Bečvě zahájí podnik stavební akce v příštím roce. Ještě do konce tohoto roku zbývá vynaložit 160 miliónů Kč na kompletní odstranění povodňových škod na Kroměřížsku a 175 miliónů korun na Uherskohradišťsku.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>