Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Policie šetří, proč uplavaly lodě na rozvodněném Labi
 
      Policie začala šetřit příčiny, proč minulý týden na rozvodněném Labi uplavalo několik nákladních lodí. "Policie šetří v součinnosti se Státní plavební správou okolnosti, za jakých se lodě uvolnily," řekla dnes ČTK pracovnice ústecké plavební správy Hana Urbanová.

 
Minulou středu a čtvrtek se na dolním toku rozbouřeného Labe uvolnilo nejméně 13 lodí. Některé z nich speciální jednotky potopily pomocí trhavin. Při odstřelu zahynul jeden člověk. Jedna loď poškodila železniční a silniční most v Děčíně, ostatní se podařilo ukotvit.

Podle Urbanové je třeba objasnit například to, zda byly dodrženy všechny podmínky pro to, aby se uvolnění lodí zabránilo. "Například, zda byly lodě správně vyvázány a podobně," řekla. Kromě lodí, které se podařilo opět bezpečně ukotvit, registruje ústecká plavební správa další loď zaklíněnou u pravého břehu Labe nad Hřenskem. "Je poškozená a zachytila se tam," řekla Urbanová. Správa musí dále zjistit polohu jedné z lodí, kterou speciální jednotky potopily trhavinami. "V tuto chvíli není zatím zjištěna její poloha," řekla Urbanová. Na čí popud se policie případem lodí zabývá, Urbanová neuvedla.

"Plavební správa žádný podnět nepodala," řekla pouze. Podání trestního oznámení kvůli nákladním lodím, které se při záplavách uvolnily na Labi, před několika dny nevylučoval například ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Lodě mohly napáchat velké škody, armáda a policie však na účinný zásah, který byl zároveň velmi riskantní, měly pouze několik desítek minut.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>