Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Ředitel paroplavby: Loď Kristian Marco byla bezpečně zakotvena
 
      Proti kritice týkající se lodi Kristian Marco, která nebyla před povodní odtažena ze svého kotviště u Národního divadla, se dnes ohradil výkonný ředitel Pražské paroplavební společnosti Pavel Mácha.

 
ČTK sdělil, že společnost nestihla loď odtáhnout před uzavřením nejbližší plavební komory do chráněného přístavu. Proto ji zakotvila tak, aby odolala více než stoleté vodě, a po konzultacích s odborníky zajistila ještě těžkou technikou, uvedl Mácha.

"Dále zdůrazňujeme, že veškerá opatření včetně použití těžké techniky byla provedena na náklad naší společnosti a nebudou v žádném případě financována z veřejných zdrojů," prohlásil ředitel paroplavby. Dodal, že plavidlo, zajištěné podle výpočtů odborníků proti průtoku 7000 krychlových metrů za vteřinu, nepředstavovalo ani v jediném okamžiku vážné ohrožení. Pokud by plavidlo, ohrožující především Karlův most, voda utrhla, uvažoval nejprve magistrát o jeho potopení nebo odstřelu. Nakonec je uchytily dva tanky na nábřeží.

Pražská paroplavební společnost přerušila již před týdnem kvůli vyhlášení druhého povodňového stupně až do odvolání všechny cesty svých lodí na Vltavě. Mácha v pátek 9. srpna ČTK řekl, že společnost, provozující 14 výletních lodí, přijala veškerá v tu chvíli možná opatření. "Všechny naše lodě jsou již ve smíchovském přístavu. Na všem, co tady zůstává, jsme zdvojili úchyty, ostatní neukotvené věci musely pryč," dodal.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>